Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Tietokoneen ja muun teknisen rikoksentekovälineen menettäminen – vertaileva tutkimus eräissä rikostyypeissä

Muotio, Emmi-Maaria

Opinnäytetyöt 4.1.2021, Gradut ja muut tutkielmat

Tiivistelmä

Tutkielmassa tarkastellaan tietokoneen ja muun teknisen rikoksentekovälineen menettämistä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämis- ja hallussapitorikoksissa, eräissä tieto- ja viestintärikoksissa sekä tekijänoikeusrikoksissa. Tutkielmassa selvitetään, miten tietokoneen tai muun teknisen rikoksentekovälineen menettämistä arvioidaan tietyissä rikostyypeissä, ja mitä eroja ja yhtäläisyyksiä näissä rikostyypeissä voidaan havaita teknisen rikoksentekovälineen menettämisseuraamuksen tuomitsemisessa oikeuskäytännön perusteella. Tutkielmassa käytetään sekä empiiristä että lainopillista tutkimusmetodia, joskin pääpaino on empiirisessä metodissa. Empiirisenä aineistona käytetään tuomioistuinratkaisuja, joissa on arvioitu rikoksentekovälineen menettämisen tarpeellisuutta. Empiirisessä metodissa käytetään laadullista tutkimusotetta, ja aineistoa analysoidaan kvalitatiivisella sisällönanalyysilla.

Sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämis- ja hallussapitorikokset, tieto- ja viestintärikokset sekä tekijänoikeusrikokset ovat hyvin erilaisia tekotavoiltaan, mutta kaikissa niissä menettämisseuraamuksen tarpeellisuutta arvioidaan rikoslain 10 luvun 4 §:n lähtökohdista. Tarpeellisuuden harkinnassa otetaan huomioon erityisesti se, onko menettämisseuraamus tarpeen uusien rikosten ehkäisemisen kannalta. Sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämis- ja hallussapitorikoksissa rikoksentekovälineen menettämisen tarpeellisuutta on oikeuskäytännössä arvioitu siltä kannalta, mikä on ollut teknisen rikoksentekovälineen merkitys ja käyttötarkoitus rikoksen tekemisessä. Tieto- ja viestintärikoksissa huomiota on puolestaan kiinnitetty siihen, onko välinettä käytetty pääasiallisesti rikoksen tekemiseen. Tekijänoikeusrikoksissa tietokonetta on pääsääntöisesti pidetty välttämättömänä välineenä rikoksen toteuttamisessa, ja tämä seikka on puoltanut välineen menetetyksi tuomitsemista.

Yhteenvetona voidaan esittää, että kaikissa rikostyypeissä menettämisseuraamuksen arvioinnissa merkityksellistä on ollut se, miten teknistä rikoksentekovälinettä on käytetty rikoksen tekemisessä. Tutkielmassa tarkasteltaville rikoksille on lisäksi yhteistä se, että yleisin tietotekninen laite, johon menettämisseuraamus on kohdistunut, on tietokone. Eroja voidaan kuitenkin havaita erityisesti tietokoneen asemassa ja menettämisen merkityksessä uusien rikosten ehkäisemisen kannalta.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.