Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Ikääntyvän henkilön testamentintekokelpoisuus ja sen arviointi

Hyvönen, Sanni

Opinnäytetyöt 2.11.2020, Gradut ja muut tutkielmat

Tiivistelmä

Ikääntyminen ja sen myötä lisääntyvät sairaudet vaikuttavat henkilön oikeudelliseen toimintakykyyn ja testamentintekokelpoisuuteen. Iäkkäiden kognitiivisia toimintoja, kuten tarkkaavaisuutta, muistia ja päättelykykyä heikentävät erityisesti etenevät muistisairaudet, harhaluuloisuus sekä sekavuustilat. Yli 80-vuotiaiden väestössä keskushermoston sairaudet ovat jopa neljänneksellä edenneet dementian asteelle. Väestön ikääntyessä ja toiminnanvajeisten elinvuosien lisääntyessä myös testamentintekokelpoisuutta koskevia moitekanteita tullaan nostamaan entistä enemmän.

Testamentintekokelpoisuus voi tulla arvioitavaksi testamentin todistajien sekä mahdollisen testamentin laatijan ja lääkärinlausunnon kirjoittajan toimesta jo testamenttia laadittaessa, mutta testamentin pätevyys tulee lopullisesti arvioitavaksi vasta testamentin tekijän kuoleman jälkeen mahdollisessa moiteoikeudenkäynnissä. Ongelmana testamentintekokelpoisuuden arvioinnissa on yhtenäisen arviointikäytännön ja -ohjeistuksen puuttuminen. Testamenttioikeuden tarkoituksena on turvata perittävän viimeisen tahdon toteutuminen hänen kuolemansa jälkeen. On myös perittävän lakimääräisten perillisten edun mukaista, ettei sellainen testamentti jää päteväksi, jonka tekemiseen perittävä ei ole ollut kykenevä. Arviointikäytännön yhtenäistäminen turvaisi paremmin sekä testamentin tekijän testamenttausvapautta ja itsemääräämisoikeutta että lakimääräisten perillisten oikeusturvaa.

Tutkielman johtopäätöksissä esitetään ehdotuksia siitä, miten nykyistä sääntelyä ja ohjeistusta voitaisiin parantaa, jotta testamentin pätevyys voitaisiin paremmin varmistaa jo testamenttia laadittaessa. Vaihtoehtoja sääntelyn kehittämiseksi ovat muun muassa testamentin laatiminen viranomaisen edessä sekä testamentin todistusklausuulin informatiivisuuden lisääminen.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.