Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Salahanke maailmalla ja Suomessa – funktionaalinen oikeusvertailu eri oikeusjärjestysten salahankekäsityksistä ja niiden yhtäläisyyksistä ja eroista suomalaiseen salahankeoppiin

Määttä, Jesse-Joonatan

Opinnäytetyöt 1.7.2020, Gradut ja muut tutkielmat

Tiivistelmä

Salahanke (criminal conspiracy, stämpling till brott, complot, inngå forbund/avtale med ngn, komplott jne.) on yksi vanhimmista rikosvastuun muodoista, joissa vastuun edellytyksenä ei ole ollut täytetty teko tai sen yritys. Salahanke sijoitetaan rikosoikeuden yleisten oppien ja käsitteiden tasolla yleisemmin rikoksen valmisteluun ja rikoksen yritystä edeltävään rikosvastuuseen. Toisaalta salahanke voidaan liittää ja on myös liitetty rikosoikeudelliseen osallisuusoppiin, missä rikosvastuu ei ole aksessorisuusvaatimuksen edellyttämällä tavalla sidottu rikolliseen päätekoon tai sen yritykseen. Esimerkiksi Saksassa yleiset rikoksen valmistelun tekomuodot on sijoitettu pykäläotsikon ”yritetty osallisuus” (Versuch der Beteilung) alle.

Tässä tutkielmassa salahankkeella tarkoitetaan kahden tai useamman henkilön tekemää sopimusta rikoksen tekemisestä. Tällä tavoin määritelty teko ja rikosvastuun muoto on löydettävissä useimmista länsimaista, mutta rikoksesta sopimisen piiriin tai sen läheisyyteen voidaan sijoittaa myös muita tekomuotoja. Näitä ovat esimerkiksi yritetty yllytys, tarjoutuminen rikoksen tekemiseen ja rikoksentekotarjouksen hyväksyminen. Tutkielman kohteena ei varsinaisesti ole sopimiselle läheiset tekomuodot, mutta myös niitä käsitellään sivuavasti. Tätä pidetään aiheellisena, koska kysymys muista tekomuodoista saattaa aktualisoitua tilanteissa, joissa kaikki salahankkeen rangaistavuuden edellytykset eivät ole käsillä.

Tutkielmassa pyritään tarkastelemaan useiden eri oikeusjärjestyksien salahankesäännöksiä sekä niiden sisältöä. Tavoitteena on oikeusvertailun avulla selvittää, mitä yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia eri oikeusjärjestyksien salahankekäsityksissä ja opeissa on. Vertailun tulosten ja havaintojen pohjalta tarkastellaan myös salahankesäännöksiä osana suomalaista rikosoikeutta. Tässä tutkielman kohteena ovat Suomen salasäännösten sisältö ja sen suhde oikeusvertailun tuottamaan ainekseen. Toinen tutkimuskysymys voidaankin ilmaista seuraavasti: minkälainen rikosoikeudellinen sisältö suomalaisille salahankesäännöksille voidaan muotoilla oikeusvertaluissa tehtyjen havaintojen perusteella? Tavoitteena on antaa vastaus salahankkeen tunnusmerkkeihin ja rangaistavuuden edellytyksiin, joka on rikosoikeuden yleisten oppien kanssa systemaattinen ja koherentti.
(Edilex-toimitus)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.