Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Toimittajaloukun välttäminen julkisissa ICT-hankinnoissa – hankintasääntely ja hankintayksikön tarpeet

Puhakainen, Essi

Opinnäytetyöt 30.4.2020, Gradut ja muut tutkielmat

Tiivistelmä

Tutkielmassa selvitetään, kuinka hankintasääntely vaikuttaa ICT-toimittajaloukkutilanteisiin (vendor lock-in ), ja kuinka sillä pyritään ehkäisemään niitä julkisissa ICT-hankinnoissa. Lisäksi tutkitaan, kuinka sääntely ohjaa ja mahdollistaa hankintayksikön ja toimittajien intressien huomioimisen sekä missä tilanteissa hankintayksikkö päätyy toimittajaloukkuun. Toimittajaloukku voidaan määritellä tilanteeksi, jossa tilaajan mahdollisuus hyödyntää hankittua teknologiaa, kehitettyä ratkaisua tai palvelua muiden kuin alkuperäisen toimittajan kanssa on rajoittunut teknisistä tai oikeudellisista syistä.

Tutkielma tuo lisäarvoa tieteelle valottamalla julkisiin ICT-hankintoihin ja toimittajariippuvuuteen liittyviä ongelmia ja tuomalla esiin vaihtoehtoja niiden ratkaisemiseksi ja välttä-miseksi. Toimittajaloukun suhteesta hankintasääntelyyn ei ole juurikaan kirjoitettu aiemmin. Käytännön toiminnalle tutkielma tuo lisäarvoa kiinnittämällä hankintojen suorittajien huomiota siihen, millaisia negatiivisia seurauksia toimittajariippuvuudesta voi seurata, sekä esit-tämällä erilaisia seikkoja, jotka ICT-hankintoja suorittaessa kannattaa huomioida toimittajaloukun välttämiseksi.
(Edilex-toimitus)

Asiasanat: Julkiset hankinnat, toimittajaloukku, toimittajariippuvuus, tietojärjestelmähankinnat, vendor lock-in, supplier dependency

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.