Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Laiteohjelmistojen tekijänoikeussuoja ja teoskappaleen kontrollointi kiertotaloudessa – Tutkimus valtuuttamattomien korjaajien toiminnan rajoittamisesta loppukäyttäjän lisenssisopimuksella

Laaksonen, Siiri

Opinnäytetyöt 23.3.2020, Gradut ja muut tutkielmat

Tiivistelmä

Kun kuluttajan kodinkone rikkoutuu, on kuluttajan tehtävä päätös siitä, korjataanko laite. Kiertotalousajattelu puoltaa ajatusta korjaamisesta, mutta monien kuluttajien mahdollisuus korjata laitteitaan mielensä mukaan saattaa silti jäädä vain teoreettiseksi. Kodinkoneet ja elektroniikkalaitteet sisältävät usein eri immateriaalioikeuksin suojattuja elementtejä, joiden käsittely korjaamisen yhteydessä saattaa edellyttää oikeudenhaltijan suostumusta. Lisäksi kuluttaja on mahdollisesti jo laitteen hankittuaan sulkenut sopimuksella pois mahdollisuutensa laitteen korjauttamiseen haluamallaan tavalla: vaikka laite myytäisiin kuluttajalle, on tavallista, että oikeus näiden toimintaa ohjaavien ohjelmistojen käyttöön perustuu niin kutsuttuun loppukäyttäjän lisenssisopimukseen, joka sisältää määräyksiä laitteen käyttämiseen ja korjaamiseen liittyvistä seikoista.

Tämän tutkimuksen kohteena ovat loppukäyttäjän lisenssisopimuksen ehdot, joissa kielletään tietokoneohjelmia toiminnassaan hyödyntävien laitteiden (software-enabled consumer products) korjaaminen ja muuttaminen. Onko tällaisten laitteiden muuttamisen ja korjaamisen poissuljenta EULA:lla mahdollista voimassa olevan tekijänoikeusdoktriinin valossa? Entä onko tällaisella EULA:n ehdolla valtuuttamattoman korjaajan (kolmannen) toimintaa rajoittava vaikutus?

Asetelmaa tarkastellaan tekijänoikeuden ja sopimusoikeuden kautta; tutkimuksen näkökul-ma on siten etupäässä aineellisoikeudellinen. Kun kyseessä on osittain sopimusoikeudellinen tutkimus, on tarkastelun lähtökohtana suomalainen oikeus. Tutkielma täydentää kiertotaloutta koskevaa oikeustieteellistä tutkimusta pyrkiessään vastaamaan kysymykseen siitä, miten kiertotalouteen voitaisiin siirtyä tekijänoikeutta kunnioittaen.

(Edilex-toimitus)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.