Edilexissä on huoltokatko torstaina 18.8.2022. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.00 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Salaiset tiedonhankinta- ja pakkokeinot poliisi- ja peiteprofiileilla

Forss, Marko

Opinnäytetyöt, Gradut ja muut tutkielmat
Alkuperäinen julkaisupäivä: 25.6.2019

Tiivistelmä

Poliisin salaiset tiedonhankinta- ja pakkokeinot pitävät sisällään laajat mahdollisuudet suorittaa tiedonhankintaa salassa kohteilta rikosten estämiseksi, paljastamiseksi ja selvittämiseksi. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on esitellä poliisi- ja peiteprofiileilla mahdolliset salaiset tiedonhankinta- ja pakkokeinot tietoverkoissa sekä tulkita profiileilla mahdollisten toimivaltuuksien keskinäistä suhdetta toisiinsa.

Perus- ja ihmisoikeusnäkökulma on korostuneessa roolissa salaisissa tiedonhankinta- ja pakkokeinoissa. Tietoverkoissa kotirauhan suoja ei ole merkittävässä roolissa, mutta luottamuksellisen viestinnän suoja vaikuttaa poliisi- ja peiteprofiilien toimintaan jo jonkin verran. Laajimmin tutkimuksessa käsitellään yleisesti yksityiselämän suojan eroja reaalimaailmassa ja tietoverkoissa, jossa problematiikka on jaettu viiteen eri alakohtaan.

Tutkimus esittelee poliisi- ja peiteprofiilit, mutta myös poliisimiehen siviiliprofiiliin käyttöön liittyvät tulkintaongelmat. Poliisiprofiilien kohdalla on kyse poliisin näkyvästä toiminnasta tietoverkoissa, jolla on kuitenkin liittymäpinta salaiseen tiedonhankintaan. Peiteprofiileihin liittyen tuodaan esille suojaamissääntelyn merkitys peiteprofiilin luomiseen sekä tarkastellaan sen mahdollisuutta yleisvalvonnan ja tarkkailun osalta.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.