Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Luottamuksella lopullisuuteen? Oikeusvoiman vaikutukset syyteneuvottelumenettelyssä

Sahavirta, Anna

Opinnäytetyöt 16.8.2018, Gradut ja muut tutkielmat

Tiivistelmä

Syyteneuvottelun tavoitteena on saavuttaa prosessiekonomisia säästöjä. Syyttäjä ja vastaaja laativat yhteisymmärryksessä tuomioesityksen, jossa sovitaan vastaajan saavan huojennusta rangaistusvastuuseensa tunnustamalla tekemänsä rikoksen. Tässä empiirisessä oikeustutkielmassa analysoidaan syyteneuvottelussa tehtävän tuomioesityksen ja siinä huojennuskeinoina käytettyjen toimenpiteistäluopumispäätösten lopullisuutta sekä systematisoidaan syyteneuvottelun prosessuaalista ajoittumista. Tutkielman tutkimusmetodina on toiminut lainoppi ja tutkimusnäkökulmaa on syvennetty syyttäjien ja vastaajien oikeusavustajien teemahaastatteluin.

Tutkielman perusteella syyttäjän vahva asema prosessissa tarjoaa syyttäjälle mahdollisuuden vaikuttaa syyteneuvottelun houkuttelevuuteen muun muassa tekemiensä päätösten avulla. Tämä mahdollisuus heikentää vastaajien tosiasiallista vapaaehtoisuutta prosessiin ryhdyttäessä ja asettaa vastaajat eriarvoiseen asemaan keskenään. Ongelmallista on, että syyttäjän on nostettava tuomioesitykseen nähden rinnakkainen syyte silloin, kun tunnustamisoikeudenkäynnissä käsitellään pakkokeinoasioita. Lainsäädännössä on turvattu asianomistajan asema syyteneuvottelumenettelyssä, mutta käytännössä syyttäjät eivät aina tiedustele lain edellyttämällä tavalla asianomistajien suostumusta tuomioesityksen tekemiseksi, minkä vuoksi osalla asianomistajista säilyy toissijainen syyteoikeus paitsi syyttäjän tekemien päätösten osalta, niin myös oikeus tarkistaa tuomioesitystä ja hakea siihen muutosta.

Syyteneuvottelussa laadittavat toimenpiteistäluopumispäätökset eivät saavuta oikeusvoimaa osana tuomioesitystä, vaikka tutkielman perusteella syyttäjät sitoutuvatkin tekemiinsä päätöksiin. Syyteneuvottelumenettelyyn liittyy ongelmia sen käytännön soveltamisen suhteen, vaikka osapuolet kokevat tuomioesityksen pysyvän keskinäisen luottamussuhteen perusteella. Syyteneuvottelun tarkoituksen turvaamiseksi lainsäädäntöä olisi tarkistettava osittain tunnustamisoikeudenkäynnin sisällön ja syyteneuvotteluun ryhtymisen ajoittumisen osalta. Menettelyn yhdenmukaistamiseksi myös syyteneuvottelumenettelyä koskevien syyttäjille ja oikeusavustajille suunnattujen lisäkoulutuksien järjestäminen olisi tarkoituksenmukaista.
(Edilex-toimitus)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.