Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Rangaistuksen mittaaminen ja rangaistuskäytäntö lapsiin kohdistuvissa seksuaalisissa hyväksikäyttörikoksissa

Keski-Keturi, Veera

Opinnäytetyöt 4.5.2018, Gradut ja muut tutkielmat

Tiivistelmä

Tietoisuus lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten vahingollisuudesta on lisääntynyt, mikä on johtanut useisiin lakimuutoksiin. Muutoksilla on haluttu korostaa lasten ihmisoikeuksien merkitystä ja lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten paheksuttavuutta. Muun muassa viestintäteknologian muutosten vuoksi lasten suojelemisen tavoitteeseen on alettu kiinnittää aiempaa enemmän huomiota myös kansainvälisesti. Rangaistustason ankaroittamista on pidetty yhtenä keinona lasten suojelemisen tavoitteen parempaan toteuttamiseen.

Rangaistusten ankaroittamiseen on pyritty sekä rikostunnusmerkistöjen että rangaistusasteikon muutoksilla. Vuonna 2011 voimaan tulleella lakiuudistuksella sukupuoliyhteys tekotapana siirrettiin lapsen seksuaalisen hyväksikäytön tunnusmerkistöstä rikoksen törkeän tekomuodon yhdeksi kvalifiointiperusteeksi. Lisäksi lapsen seksuaalisen hyväksikäytön vähimmäisrangaistusta korotettiin 14 vuorokaudesta neljään kuukauteen vankeutta enimmäisrangaistuksen säilyessä neljässä vuodessa. Muutokset perustuivat pitkälti lasten suojelemisesta seksuaalista riistoa ja seksuaalista hyväksikäyttöä vastaan annettuun Euroopan neuvoston yleissopimukseen. Myös rangaistussäännösten soveltamisen kannalta keskeisiin määritelmäsäännöksiin on tehty muutoksia.

Tutkimuksessa on kartoitettu niitä seikkoja, joihin tuomioistuinten tulisi kiinnittää huomiota mitatessaan rangaistusta lapsiin kohdistuvista seksuaalisista hyväksikäyttörikoksista. Tutkimuksessa rangaistusten tasoa on selvitetty vuosilta 2012 ja 2015 kerätyn hovioikeusaineiston pohjalta. Vertaamalla hovioikeuksissa annettuja aikaisemman ja voimassaolevan lain mukaisia tuomioita on selvitetty sitä, miten toteutetut lakimuutokset ovat vaikuttaneet lapsiin kohdistuvista seksuaalisista hyväksikäyttörikoksista tuomittaviin rangaistuksiin.

Tapausaineiston perusteella ankaroitumista on tapahtunut selvimmin rikoksen perustunnusmerkistöön sisältyvissä lievimmissä teoissa, joihin vähimmäisrangaistuksen korottaminen on vaikuttanut suoraan. Kuitenkin lakimuutos on vaikuttanut myös sukupuoliyhteyden käsittäneistä teoista tuomittaviin rangaistuksiin korottavasti, vaikka ne arvioitaisiin perustekomuodon mukaisesti. Ankaroitumista on nähtävissä myös törkeän tekomuodon mukaisissa tapauksissa.
(Edilex-toimitus)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.