Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Tilaajavastuulaki ja vastikkeeltaan kasvanut rakentamistoiminnan alihankintasopimus – soveltamisrajan ylittyminen ja selvitysvelvollisuuden täyttämishetki erityisesti lain kiertämistarkoitus huomioiden

Mutru, Mira

21.5.2018, Maisteritutkielma

Tiivistelmä

Lailla tilaajan selvitysvelvollisuudesta ja vastuusta ulkopuolista työvoimaa käytettäessä (22.12.2006/1233, ”tilaajavastuulaki”) pyritään torjumaan harmaan talouden harjoittamisen muotoa, jossa tilaajan tilauksesta töitä suorittava toimija laiminlyö lakisääteisiä velvoitteitaan, minkä seurauksena tilaaja saa työt halvempaan hintaan. Tällainen harmaa talous on keskittynyt erityisesti rakentamistoimintaan. Tutkielma keskittyy tilaajavastuulain tulkintaan rakentamistoiminnan alihankintasopimusten osalta. Nämä ovat usein urakkasopimuksia. Tilaajavastuulaki soveltuu kaikilla toimialoilla, mutta sisältää useita rakentamistoimintaa koskevia tiukennuksia.

Tilaajavastuulaki on pakottava säädös. Se ei sovellu alihankintasopimukseen, jonka vastikkeen (rakentamistoiminnassa usein urakkahinta) arvonlisäveroton arvo alittaa 9 000 euroa. Jos soveltamisraja ylittyy, on tilaajan hankittava selvitysvelvollisuuden kohteena olevat tiedot sopimuspuoleltaan lähtökohtaisesti ennen alihankintasopimuksen tekemistä. Tilaajavastuulaki ei kuitenkaan anna vastauksia kaikkiin sen soveltamistilanteisiin. Tutkielmassa tarkastellaan tilaajavastuulain tulkintaa tilanteessa, jossa alihankintasopimuksessa sovittu vastike on alun perin alittanut tilaajavastuulain soveltamisrajan mutta kasvanut alihankinnasta sopimisen jälkeen määrältään soveltamisrajan ylittäväksi. Tutkielmassa huomioidaan erityisesti se, että lain soveltuminen saatetaan pyrkiä estämään sopimalla alun perin sellaisesta vastikkeesta, joka ei ylitä tilaajavastuulain soveltamisrajaa, vaikka alihankinnan todellisen kokonaisarvon tiedetäänkin ylittävän tämän rajan. Tällainen pyrkimys saattaa olla osapuolten yhteinen tai vain tilaajan sopimuspuolen.

Tutkielman ensimmäisenä tutkimuskysymyksenä tarkastellaan sitä, voivatko valikoidut sopimuksen sisältöön liittyvät pätemättömyysperusteet johtaa kuvatun kaltaisen alihankintasopimuksen tehottomuuteen sen joltain osin. Tutkielmassa päädytään siihen, että vain valeoikeustoimioppi saattaisi soveltua rajatusti tutkitun kaltaiseen tilanteeseen. Kun tilaajavastuulaki ei sisällä alihankintasopimuksen pätevyyttä määrittäviä säännöksiä, sen kiertämisen estämisessä ratkaisevaksi muodostuu sen soveltamistunnusmerkistön määrittävien säännösten tulkinta lain kiertämisen estävällä tavalla. Tästä päästään toiseen tutkimuskysymykseen eli siihen, miten tilaajavastuulain soveltamisrajan ylittymistä ja selvitysvelvollisuutta olisi tulkittava tutkielman kohteena olevassa tilanteessa.

(Edilex-toimitus)

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.