Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Merialuesuunnitelman välilliset vaikutukset alueiden käytön suunnitteluun

Kulla, Inna

4.5.2018, Maisteritutkielma

Tiivistelmä

Tutkielmassa tarkastellaan merten aluesuunnitteludirektiiviin perustuvan kansallisen merialuesuunnitelman vaikutuksia alueiden käytön suunnitteluun. Tarkoituksena on analysoida uuden ylikansallisen elementin vaikutuksia kansallisella tasolla. Tavoitteena on selvittää, miten merialuesuunnitelma asettuu osaksi kansallista sääntelyä ja miten suunnitelma vaikuttaa hallintotoimintaan.

Tutkielman ytimessä on hallinnollisen suunnitelman käsite, sen avaaminen ja sisällön pohtiminen. Hallinnollista suunnitelmaa lähestytään monesta näkökulmasta, kuten oikeusvaikutuksen, oikeuslähdeopin, oikeusvarmuuden ja oikeusturvan lähtökohdista. Merialuesuunnitelman oikeusvaikutuksettomuuden kohdalla erityinen haaste on tasapainottelu lakiperustaisen laatimisprosessin ja oikeusvaikutuksettoman suunnitelman välillä. Dilemmaa peilataan muun muassa kansalliseen substanssilainsäädännön limittäisyyteen, kuten talousvyöhykelakiin, vesienhoitolakiin ja itseoikeutetusti maankäyttö- ja rakennuslakiin. Merialuesuunnitelmaa tarkastellaan myös vakiintuneen oikeuslähdeopin näkökulmasta ja samalla poimitaan esiin mahdollisia ristiriitoja. Oikeusvarmuus puolestaan edellyttää merialuesuunnittelun riittävän tarkkaan sääntelyä sekä ennakoitavuutta ja julkisuutta. Oikeusturva tarkoittaa lähinnä hallintomenettelyn ja muutoksenhaun takaamaa oikeudellista suojaa.

Näkökulma työssä on hallinto-oikeudellinen ja vahvan systematisoiva. Merialuesuunnittelun sijoittuminen ja paikantaminen kotimaiseen oikeusjärjestykseen ovat aiheen kannalta keskeisiä asioita. Tarkastelussa on perustelua ottaa huomioon myös oikeudelliset ja yhteiskunnalliset megatrendit. Tällaisia megatrendejä ovat muun muassa oikeusjärjestelmän sirpaloituminen, oikeuden joustavuus (soft law), hallinnon eurooppalaistuminen ja erityisesti merioikeuden alalla merten hallinto –ajattelu (ocean governance).

(Edilex-toimitus)

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.