Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

American Private Express Trust and Finnish Closed Foundation – Definitions and Comparative Analysis

Blomqvist, Harri

Opinnäytetyöt , Gradut ja muut tutkielmat
Alkuperäinen julkaisupäivä: 18.1.2018

Tiivistelmä

Vertaileva tutkimus määrittelee ensin ”suljetun säätiön”, jossa perustaja ennalta määrää edunsaajat, sulkien edunsaajan aseman muilta kuin haluamiltaan tahoilta. Edunsaajille syntyy subjektiivinen oikeus säätiön säännöissä heille osoitettuun omaisuuteen. Tutkimus käy läpi säätiölain tärkeimmät muutokset ja analysoi suljetun säätiön edunsaajan asemaa. Vertailun kohteena on yhdysvaltalainen yksityinen trust, jonka osalta tutkimus kattaa perustiedot trustin osapuolista, ja sen luomismetodeista.

Agenttiteoria on tutkimuksen keskiössä. Instrumenttien rakenne on teorian näkökulmasta identtinen, ja molemmissa on samat ongelmat: perustajan (päämies) lähtö johtaa agentin (hallinto) valvonnan kriisiin — edunsaajat ovat residuaaliasemassa voimatta vaikuttaa hallintoon. Tutkimus selvittää, tarjoavatko säätiölain valinnaiset säädökset keinoja agenttikustannusten minimointiin, ja laajemmin, onko suljettu säätiö potentiaalinen vaihtoehto suomalaiselle, joka suunnittelee vastikkeetonta varainsiirtoa edunsaajille tietyin ehdoin ja tietyn ajan kuluttua. Tutkimuksen painopiste on käytännöllinen.

Tärkein käytännön huomio koskee verottajan virhettä. Tutkimus osoittaa kahdenvälisen tuloverosopimuksen (SopS 1-2 /1991) soveltuvan trustista Suomeen saatuun tuloon. Tutkimus esittelee hallinnon ulkopuolisen ”säätiön suojelijan”, jolle perustaja on säännöissä koonnut kaikki lain sallimat mahdollisuudet valvoa perustajan tahdon toteutumista. Yleisesti, säätiölaki tarjoaa vähintään samat mahdollisuudet varainsiirtoa harkitsevalle kuin yhdysvaltalainen trust. Välttämällä olettamasäännökset, ja muotoilemalla säännöt huolellisesti on mahdollista luoda tehokas instrumentti, jonka agenttikustannusten minimoinnissa säätiön suojelija on olennainen elementti. (Edilex-toimitus)

Aihealueet

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.