Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Yrityskauppa ja ympäristön pilaantuminen – kaupan kohteen ympäristöriskien hallinta environmental due diligence -tarkastuksella

Lindroos, Tuomas

Opinnäytetyöt 8.9.2017, Gradut ja muut tutkielmat

Tiivistelmä

Yrityskaupan onnistumisen varmistamiseksi kaupan kohde tarkastetaan ennen kaupan toteuttamista. Tällainen tarkastaminen vaatii erityisasiantuntemusta ja ostajaosapuoli teettää hyvin yleisesti ulkopuolisilla asiantuntijoilla niin sanotun due diligence -tarkastuksen, jonka tarkoituksena on antaa ostajalle selkeä ja oikea kuva kaupan kohteesta mukaan lukien siihen liittyvistä vastuista ja riskeistä.

Nykyään merkittävä tarkastettava osa-alue yrityskaupoissa on kaupan kohteen ympäristölainsäädännöstä aiheutuvien velvoitteiden noudattamista ja ympäristön pilaantumiseen liittyviä riskejä ja vastuita koskeva tarkastus (environmental due diligence), jäljempänä EDD-tarkastus. Erityisesti ympäristön pilaantumiseen liittyvät riskit ja vastuut voivat osoittautua oikeudellisesti ja taloudellisesti erittäin merkittäviksi, minkä johdosta on tärkeää selvittää ja huomioida ne kaupantekotilanteessa.

Tutkielmassa tarkastellaan kuviteltua tilannetta, jossa yrityskaupan kohteena on teollista toimintaa harjoittanut yritys tai yrityksen liiketoiminta. Kaupan kohteen harjoittama toiminta on aiheuttanut tai saattanut aiheuttaa kauppaan sisältyvän kiinteistön/kiinteistöjen maaperän tai pohjaveden pilaantumista ja ympäristövahinkoja kolmansille osapuolille. Selvittääkseen ja varautuakseen kauppaan liittyviin ympäristövastuuriskeihin, teettää kaupan ostajaosapuoli ulkopuolisella asiantuntijayrityksellä kaupan kohteen EDD-tarkastuksen.

Tutkielmassa selvitetään, mikä oikeudellinen merkitys EDD-tarkastuksen suorittamisella on yrityskaupan ostajaosapuolelle. EDD-tarkastuksen oikeudellista merkitystä arvioidaan ympäristölainsäädännössä sekä kauppalaissa (355/1987) ja maakaaressa (540/1995) ostajalle asetettujen selonotto- ja tarkastusvelvollisuuksien täyttämisen kannalta.

Tutkielmassa selvitetään myös, millaisia yleisiä velvollisuuksia EDD-tarkastuksen toimeksisaajalla on toimeksiantajaansa kohtaan sekä millaisin edellytyksin ja millaisista vahingoista toimeksisaaja voi joutua toimeksiantajaansa kohtaan vahingonkorvausvastuuseen suorittamansa EDD-tarkastuksen perusteella. Lisäksi tutkielmassa arvioidaan EDD-tarkastusta riskienhallintakeinona suhteessa yrityskaupan ostajaosapuolen kaupan kohteeseen liittyviin ympäristöriskeihin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.