Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Oikeudenkäymiskaaren todistelu-uudistus – Asianomistajan aseman vaikutus rikosvastuun toteutumiseen parisuhdeväkivaltatapauksissa

Leinonen, Saara

Opinnäytetyöt , Gradut ja muut tutkielmat
Alkuperäinen julkaisupäivä: 24.8.2017

Tiivistelmä

Parisuhdeväkivaltatilanteissa asianomistaja on keskeisessä asemassa sen suhteen, saako parisuhdeväkivallan tekijä rangaistuksen teostaan. Asianomistaja on miltei aina se, joka soittaa paikalle poliisin, tai jättää soittamatta. Asianomistajasta on paljolti kiinni, millaisen käsityksen viranomaiset mahdollisessa väliintulotilanteessa tapahtumista saavat. Asianomistajan kertomus on usein ainoa näyttö parisuhdeväkivallan käyttämisestä, ja asianomistajasta on kiinni, hakeutuuko hän lääkäriin ja saadaanko näytöksi täten esimerkiksi lääkärintodistus. Asianomistaja voi siis vaikuttaa suuresti siihen, tuleeko tapaus viranomaisten tietoon ja saadaanko rikoksesta tuomitsemiseen riittävä näyttö.

Parisuhde- ja muihinkin lähisuhdeväkivaltatilanteisiin liittyy paljon sellaisia piirteitä, joita ei liity täysin vieraiden tai tuttavien tekemiin väkivaltarikoksiin. Parisuhdeväkivaltatilanteessa uhrin intressit ovat erilaiset. Uhri voi haluta suojella puolisoaan, sillä uhri voi olla esimerkiksi taloudellisesti riippuvainen hänestä, tai suojella itseään, sillä parisuhdeväkivalta on usein toistuvaa ja parisuhdeväkivallan uhri elää yleensä jonkin asteisessa pelossa.

Viime aikoina oikeudenkäymiskaaren todistelua koskevan 17 luvun uudistus, joka tuli voimaan vuoden 2016 alusta, on aiheuttanut paljon keskustelua ja herättänyt monenlaisia mietteitä. Uudistuksella muutettiin todistelua koskevaa sääntelyä siten, että etenkin parisuhdeväkivaltatilanteissa asianomistajatodistelun lähtökohdat muuttuivat ja näytön saaminen oikeudenkäynnissä muuttui – monien mielestä vaikeammaksi. Keskeisimpiä muutoksia on, että nykyään asianomistajaa voidaan käsitellä joko todistajana tai entiseen tapaan asianomistajana, joka on asianosainen. Se, missä roolissa asianomistaja oikeudessa esiintyy, vaikuttaa muun muassa vaitiolo-oikeuteen, totuusvelvollisuuteen ja sitä kautta esitutkintakertomuksen hyödyntämiseen. Kaikki muutokset ovat käytännössä johtaneet siihen, että asianomistajalla on entistäkin korostuneempi vaikutusmahdollisuus näytön saamiseen ja hyödyntämiseen, siten rikosprosessin ja oikeudenkäynnin kulkuun sekä lopulta siihen, saako parisuhdeväkivallan tekijä rangaistuksen teostaan. (Edilex-toimitus)

Aihealueet

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.