Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Kuolinapu – Tutkimus eutanasiasta ja avustetusta itsemurhasta Suomessa

Aaltonen, Laura

Opinnäytetyöt 13.3.2017, Gradut ja muut tutkielmat

Tiivistelmä

Eutanasia on monialainen käsite, joka voidaan jakaa mm. aktiiviseen ja passiiviseen eutanasiaan. Jälkimmäinen on Suomessa sallittua. Aktiivinen eutanasia on Suomessa kielletty ja se nykylainsäädännön mukaan voitaisiin tuomita rikoslain 21 luvun 3 §:n mukaisena surmana. Rangaistusta määriteltäessä voidaan ottaa huomioon uhrin poikkeuksellisen suuri myötävaikutus ja eutanasian muut olosuhteet rangaistusta lieventävinä seikkoina. Suomessa on ollut olemassa erityinen pyynnöstä surmaamisen rikostunnusmerkistö mutta se on poistunut kriminalisointien joukosta vuonna 1995. Avustettu itsemurha on sallittua oikeusjärjestyksessämme mutta sen sallittavuutta ei ole perusteltu lain tasolla. Iso-Britanniassa kriminalisoitu avustaminen itsemurhassa voidaan jättää syyttämättä, jos yleinen etu ei sitä vaadi. Sveitsissä taas avustettu itsemurha on kriminalisoitu vain itsekkäistä syistä, joten epäitsekkäistä syistä tehty teko on sallittua. Toisin kuin Suomessa, aktiivinen eutanasia on sallittua Alankomaissa ja Belgiassa, joissa on säädetty erityiset eutanasialait.

Aktiivista eutanasian oikeutusta voidaan perustella perus- ja ihmisoikeuksilla sekä itsemääräämisoikeuden ja ihmisarvon käsitteillä. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on antanut ratkaisuja koskien kuolinapua ja Euroopan ihmisoikeussopimusten mukaisia oikeuksia. Merkittävin niistä on ratkaisu Pretty vs. Iso-Britannia, jossa EIT totesi, ettei EIS 2 artiklan mukainen oikeus elää sisällä sen vastinparina pidettyä oikeutta kuolla.

EIT:n ratkaisujen, Alankomaiden sekä Belgian lainsäädäntöratkaisujen, lääketieteen kehityksen ja itsemääräämisoikeuden vahventumisen myötä, keskustelu kuolinavun sallimisesta on noussut ajankohtaiseksi myös meillä Suomessa. Yksi vaihtoehto kuolinavun lainsäädännöllisistä ratkaisuista Suomessa voisi olla Sveitsin ja Iso-Britannian mallin mukainen avustetun itsemurhan sallimisen vahventaminen lainsäädännön tai muun yleisohjeistuksen keinoin. Mikäli päädyttäisiin sallimaan aktiivinen eutanasia, tulisi sen sallittavuudelle asettaa etukäteen määriteltyjä edellytyksiä, joiden pitäisi täyttyä, jotta eutanasia voitaisiin katsoa olevan oikeutettua. Mallia näistä edellytyksistä saadaan Alankomaiden ja Belgian eutanasialaeista. Edellytyksiä ovat mm. kestämätön kärsimys ja tietoinen suostumus.

Oikeuskirjallisuudessa on katsottu, että yksilöllä ei ole oikeutta antaa suostumustaan henkeä ja terveyttä koskeviin rikoksiin eikä suostumus näin ollen poista henkirikoksen oikeudenvastaisuutta. Vaikka oikeusjärjestyksessämme on olemassa tämänkaltaisia säännöksiä ja periaatteita, jotka ovat vastoin aktiivisen eutanasian hyväksymistä,
voidaan tietyillä lainsäädäntömuutoksilla aktiivinen eutanasia kuitenkin sovittaa osaksi oikeusjärjestystämme itsemääräämisoikeuteen ja ihmisarvoon perustuen.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.