Edilexissä on huoltokatko perjantaina 29.1.2021. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.00 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Näkökulmia kiinteän omaisuuden sale and lease back -järjestelyyn

Heikkinen, Inka

Opinnäytetyöt, Gradut ja muut tutkielmat
Alkuperäinen julkaisupäivä: 24.2.2017

Tiivistelmä

Tutkielmassa käsitellään kiinteän omaisuuden sale and lease back -järjestelyä varallisuusoikeudellisesta näkökulmasta. Kyse on kiinteistöleasingin muodosta, jossa velallinen myy rahoitusyhtiölle omistamansa kiinteistön, minkä jälkeen rahoitusyhtiö vuokraa kiinteistön takaisin velalliselle. Järjestelyyn sisältyy tavallisesti myös ehto, jonka mukaan myyjällä on oikeus ostaa tai lunastaa kiinteistö takaisin itselleen. Sale and lease back –järjestelyä tarkastellaan tutkimuksessa sekä vakuusmuotona että kiinteän omaisuuden ulkoistamisjärjestelynä.

Tutkimuksen pääasiallisena tarkoituksena on kartoittaa järjestelyyn liittyvät riskit niin rahoitusyhtiön kuin myös asiakasyrityksen näkökulmasta. Tältä osin kyse on siis oikeusdogmaattisesta tutkimuksesta. Riskikartoituksen lisäksi tutkielmassa kiinnitetään huomiota seikkoihin, jotka puoltavat kattavampaa sääntelyä sale and lease back –järjestelyn osalta. Aihealueen tarkastelu de lege ferenda edellyttää kuitenkin myös oikeusvertailevaa näkökulmaa. Tämän vuoksi ruotsalaisessa doktriinissa esitettyjä kannanottoja tuodaan esille kautta linjan tutkimuksen eri osioissa.

Aihealueet

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.