Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Virkasalaisuusrikoksista

Laurikkala, Jenna

Opinnäytetyöt 13.3.2017, Gradut ja muut tutkielmat

Tiivistelmä

Tutkimuksen tarkoituksena on tutkia virkasalaisuusrikosten toteutumista ja virkasalaisuusrikosten eri osatekijöitä. Tutkimuksessa tarkastellaan virkarikosten lyhyen taustoituksen lisäksi virkasalaisuusrikosten rakenteen eri osa-alueita: salassa pidettävän tiedon tai asiakirjan tai muun ilmaisukiellon alaisen tiedon käsitettä, sivullisen käsitettä, oikeudettomuuden käsitettä, paljastamisen käsitettä, asiakirjan tai tiedon käyttämistä omaksi tai toisen hyödyksi tai toisen vahingoksi, virkasalaisuusrikoksia koskevaa tahallisuutta ja tuottamuksellisuutta sekä virkasalaisuusrikoksen vähäisyyden käsitettä. Tutkimuksen tutkimusmenetelmä on käytännöllinen lainoppi.

Virkasalaisuusrikokset kuuluvat virkarikoksiin, joista on säännelty rikoslain (19.12.1889/39) 40 luvussa (12.7.2002/604). Virkarikossäännöksiä voidaan soveltaa ainoastaan rikoslain 40 luvun 11 §:n mukaisiin virkamiehiin, joiden käsitettä on määritelty tutkimuksen 2 luvussa. Kyseisessä luvussa on taustoitettu myös lyhyesti virkasalaisuuden kriminalisointiin johtaneita syitä ja eritelty virkasalaisuusrikosten rikostyyppiä.

Tutkimuksen 3 luvussa on käsitelty virkasalaisuusrikosten tunnusmerkistön varsinaisia osa-alueita, jotka on lueteltu edellä. Virkasalaisuusrikosten eri osa-alueiden sisältöä on mahdotonta määritellä täysin täsmällisesti erilaisten virkasalaisuusrikosten toteuttamistapojen sekä virkasalaisuusrikossäännösten huomattavan avoimuuden vuoksi, joten tutkimuksen 3 luku tarjoaa lähinnä esimerkkejä virkasalaisuusrikosten eri osa-alueiden mahdollisesta sisällöstä.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.