Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Testamenttiehdot ja päätäntävallan delegointi testamenttausvapauden toteuttamisessa

Palomäki, Pilvi

Opinnäytetyöt 13.3.2017, Gradut ja muut tutkielmat

Tiivistelmä

Tutkielmassa tarkastellaan testamenttiehtoja ja päätäntävallan delegoimista testamenttausvapauden toteuttamisen keinoina. Tutkimuskysymys on, miten perittävä voi testamenttiehtoja käyttämällä ja päätäntävaltaansa delegoimalla ulottaa tahtoaan kuolemansa jälkeiselle ajalle. Tutkielmassa myös selvitetään, kuinka pitkäksi aikaa testaattorin määräämisvalta ulottuu koskemaan omaisuutta hänen kuolemansa jälkeen, ja milloin omaisuus siirtyy lopullisesti toisen henkilön disponoitavaksi.

Tutkielman ensimmäisissä luvuissa taustoitetaan testamentin tekijän tahdon ulottuvuuteen liittyviä kysymyksiä. Ensin esitellään kootusti tutkielman taustaa, minkä jälkeen käydään rajaa testamentin ja muiden oikeustoimien välillä. Varsinaisissa käsittelyluvuissa siirrytään testamentin tekijän mahdollisuuksiin vaikuttaa testamentilla kuolemansa jälkeiseen aikaan. Kolmannessa luvussa tarkastellaan sitä, miten testaattori voi testamenttiehtojen avulla kaventaa tai laajentaa testamentinsaajan omistajalle yleensä kuuluvaa määräämisvaltaa. Neljännessä ja viidennessä luvussa käsitellään päätäntävallan delegoimista testamentilla. Testamenttiehtojen ja päätäntävallan delegoimisen ohessa käsitellään sitä, miten ajalliset rajat vaikuttavat testaattorin tahdon toteuttamiseen.

Johtopäätöksenä todetaan, että testamenttiehtoja ja päätäntävaltaa delegoivia määräyksiä käyttämällä on mahdollista päästä osin samoihin lopputuloksiin. Ratkaisuvaltaa delegoimalla ja testamenttiehtoja käyttämällä testamentin tekijä voi vaikuttaa saantoajankohtaan, siihen,
kenelle tai mille taholle omaisuus siirtyy sekä siihen, mitä omaisuutta siirtyy ja kuinka paljon. Päätäntävallan delegoimiseen on syytä suhtautua varovaisesti, ja testamentin tekijän kannattaa pitäytyä niissä rajoissa, jotka oikeuskäytännössä ja -kirjallisuudessa on hyväksytty. Testamenttiehtojen sitovuudesta puolestaan ei ole yleensä epäselvyyttä, elleivät ne ole lain tai hyvän tavan vastaisia. Testamenttiehtoja käytettäessä on kuitenkin kiinnitettävä huomiota niiden muotoiluun, jotta ehto olisi tehokas ja testamentti toteuttaisi tekijänsä tahtoa.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.