Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Kilpailunrajoitusvahingon vanhentuminen Suomen oikeudessa

Rinne, Lauri

13.3.2017, Maisteritutkielma

Tiivistelmä

Tutkielma käsittelee kilpailunrajoitusvahinkojen aiheuttamien vahinkojen vanhentumista Suomen oikeuden näkökulmasta.

EU on tavoitellut kilpailuoikeuden yksityisoikeudellisen täytäntöönpanon tehostamista säätämällä direktiivin 2014/104/EU kilpailuoikeudellisesta vahingonkorvauksesta. Näin ollen uusi kansallinen laki kilpailuoikeudellisista vahingonkorvauksista tulee voimaan loppuvuodesta 2016. Samalla lukuisat merkittävät kartellioikeudenkäynnit ovat vireillä Suomessa eri oikeusasteissa ja ensimmäinen kilpailuoikeudellisen vahingonkorvauksen vanhentumista koskeva ennakkoratkaisu, KKO 2016:11, annettiin keväällä 2016.

Tutkielma tarjoaa tässä kehittyvässä tilanteessa oikeustilaa systematisoivan ja lainsäädännön tulkinnallisesti epäselvät kohdat havainnollistavan esityksen kansallisten kilpailulakien entisistä, nykyisistä ja tulevista vanhentumissäännöistä. KKO 2016:11 ennakkoratkaisua käsitellään omassa pääluvussaan ja sen vaikutukset on huomioitu muussa esityksessä.

Tutkielmassa todetaan, että siitä huolimatta, että KKO 2016:11 ennakkoratkaisu paalutti muutamia kilpailuoikeudellisen vahingonkorvauksen vanhentumisen peruskysymyksiä, useita tulkintaongelmia on yhä löydettävissä. Uusi laki kilpailuoikeudellisista vahingonkorvauksista sisältää kuitenkin niin velkojamyönteiset vanhentumissäännöt, että vanhentumisen merkitys kilpailuoikeudellisissa vahingonkorvausoikeudenkäynneissä on vähentymään päin.

(Edilex-toimitus)

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.