Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavan oikeudellinen suoja

Huovinen, Jan

Opinnäytetyöt 1.12.2015, Gradut ja muut tutkielmat

Tiivistelmä

Tutkielmassa tarkastellaan, minkälaista oikeudellista suojaa kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastava henkilö saa suomalaisen oikeusjärjestelmän nykyisellä sisällöllä. Suojakeinot voidaan karkeasti jakaa ennakoiviin ja korjaaviin suojakeinoihin. Ennakoivia suojakeinoja ovat esimerkiksi edunvalvonnalliset toimenpiteet ja toimintakelpoisuuden rajoittaminen. Korjaavia suojakeinoja ovat esimerkiksi tehdyn oikeustoimen kohdalla pätemättömyyteen vetoaminen, työsuhteen päättymisen riitauttaminen ja velkajärjestelyyn hakeutuminen.

Yksi nykyisen edunvalvontajärjestelmämme ongelmista kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavan kohdalla on järjestelmän reagoinnin hitaus. Tämä johtuu etupäässä edunvalvonnan tarpeessa olevien määrän kasvusta ja resurssien puutteista edunvalvonnan suhteen. Edunvalvontajärjestelmän rinnalle luotiin vuonna 2007 edunvalvontavaltuutus, jolla henkilö voi varautua ennakolta tulevaan oikeustoimikelvottomuuteensa valtuuttamalla tietyn henkilön tai henkilöt valvomaan etuaan sellaisessa tilanteessa. Tutkielmassa tarkastellaan näiden järjestelmien soveltuvuutta kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavalle ja näiden järjestelmien ongelmakohtia juuri tämän ryhmän näkökulmasta. Lopuksi tutkielmassa pohditaan, miten ideaalitilanteessa järjestelmää voitaisiin kehittää kyseisen ryhmän suojan tarpeita vastaavaksi.

Tutkielman useassa luvussa käsitellään lääkärinlausunnon merkitystä tuomioistuinratkaisujen lopputuloksien suhteen. Tuomioistuimilta ei voida kohtuudella olettaa psykiatrista erityisosaamista, jolloin on luontevaa, että asiassa hankitaan asiantuntijan lausunto. Lääkärien lausunnot voivat olla kuitenkin sisällöltään kirjavia ja epäyhteneviä. Lääkärinlausuntojen suhteen lääkäreille annettu ohjeistus vaikuttaa suppealta ja riittämättömältä. Tämä on merkityksellistä sen vuoksi, että tuomioistuinten ratkaisut vaikuttavat perustuvan nimenomaisesti näihin lausuntoihin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.