Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Pesänjakaja – toimivalta ja sen rajoitukset

Antinoja, Samuli

Opinnäytetyöt 30.10.2014, Gradut ja muut tutkielmat

Tiivistelmä

Tutkielmassa käsitellään pesänjakajan toimivaltaa ja sen rajoituksia niin jäämistöoikeudelliselta kuin parisuhdeoikeudelliseltakin kannalta. Tarkastelun keskiössä on siis perintökaaren 23 luvun mukainen toimitusprosessi, joka voi ajankohtaistua sekä parisuhdeyhteyden purkautumisen että kuolinpesän jaon yhteydessä. Tutkielmassa käsitellään erityisesti pesänjakajamääräyksen edellytyksiä ja esteitä sekä itse pesänjakajan tehtävää koskevia toimivaltakysymyksiä.

Tutkielma pyrkii myös käsittelemään hyvin perinteikkäänä pidetyn pesänjakajajärjestelmän suhdetta tämän päivän maailmaan. Perinteikäs pesänjakajajärjestelmä ei muuttuvassa maailmassa ja muuttuvassa oikeusjärjestelmässä ole ns. suljettu systeemi. Näin ollen myös oikeudenkäytölle asetettavat vaatimukset sekä kansallisesti että esimerkiksi Euroopan unionin taholta antavat aiheen pohtia kyseisen järjestelmän legitimiteettiä ja sen suhdetta tuomioistuimen harjoittamaan lainkäyttöön. Erityisinä ongelmakohtina tutkielmassa käsitelläänkin pesänjakajan suhdetta toimituksen ulkopuoliseen tahoon sekä pesänjakajan rinnastamista lainkäyttäjänä yleisiin tuomioistuimiin. (Edilex-toimitus)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.