Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Emoyhtiön vastuu tytäryhtiön aiheuttamasta maaperän pilaantumisesta

Myllymäki, Ville

14.10.2014, Maisteritutkielma

Tiivistelmä

Tutkielmassa tarkastellaan mahdollisuutta saattaa konsernin emoyhtiö ympäristönsuojelulain mukaiseen puhdistamisvastuuseen tytäryhtiön aiheuttamasta maaperän pilaantumisesta. Tutkielmassa analysoidaan lain maaperän puhdistamisvastuusääntelyn mekaniikkaa, aiheen kannalta relevantteja osakeyhtiöoikeuden käsitteitä ja lopuksi suoritetaan ympäristönsuojelulain esitöiden sisältämien rinnastuskriteerien yhtiöoikeudellinen arviointi. Tutkielman keskiössä on nimenomaisesti sen arvioiminen, millä edellytyksillä emoyhtiö voidaan rinnastaa toiminnanharjoittajaksi operatiivista toimintaa harjoittavaan tytäryhtiöön. Rinnastuksen merkitys on siinä, että tullessaan hyväksytyksi se synnyttää emoyhtiölle tytäryhtiötä vastaavat toiminnanharjoittajan velvollisuudet subjektien oikeudellisesta erillisyydestä huolimatta.

Lähtökohtaisesti ympäristönsuojelulain vastuumekaniikka merkitsee osakeyhtiöoikeudellisesta näkökulmasta lakisääteistä poikkeusta rajoitetusta vastuusta. Näin ollen mekaniikan käytännön soveltaminen voi johtaa lopputulokseen, jossa osakeyhtiöoikeudellisesti keskeinen osakkeenomistajan rajoitetun vastuun lähtökohta joutuu väistymään muun sääntelyn suojaamien oikeushyvien tieltä. Ympäristönsuojelulain osalta tämä suojattava oikeushyvä on yleinen etu, joka edellyttää että pilaantuneet maa-alueet puhdistetaan tilaa, jossa ne eivät aiheuta esimerkiksi terveyshaittaa.

Tutkielmassa ilmi tulleiden seikkojen valossa ympäristönsuojelulaissa on asetettu aiheuttajavastuun lähtökohta, mutta vastuun varsinainen kohdentaminen konsernissa tapahtuu yhtiöoikeudellisia säännöksiä tulkitsemalla. Emoyhtiön vastuun kannalta ratkaisevaa on, missä määrin emoyhtiö on emo-tytäryhtiörelaatiossa ylittänyt sellaisen määräysvallan tason, joka merkitsee normaalia osakkeenomistajan hallintaoikeuksien käyttämistä pidemmälle menevää interventiota. Jos interventio on katsottavissa emoyhtiön tosiasiallisiksi määräystoimiksi tytäryhtiön toiminnassa, edellyttää ympäristönsuojelulaki tämän myös vastaavan toiminnassa aiheutetusta pilaantumisesta. Tutkielmassa otetaan kantaa myös siihen, millaiset toimenpiteet olisi ainakin katsottava edellä mainitun tason ylitykseksi.

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.