Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Tunnustus rangaistuksen lieventämisperusteena – arviointia erityisesti rikosten selvittämisen, itsekriminointisuojan ja todistelun luotettavuuden kannalta

Miettinen, Heikki

Opinnäytetyöt 13.6.2014, Gradut ja muut tutkielmat

Tiivistelmä

Tutkielmassa selvitetään, millä tavoin rikosprosessissa annettu tunnustus tulisi ottaa huomioon rangaistuksen lieventämisperusteena. Tarkoituksena on ensinnäkin tutkia, millä tavoin voimassa olevan rikoslain 6 luvun 6 §:n 1 momentin 3 kohdassa mainittua lieventämisperustetta voidaan soveltaa rangaistuksen mittaamisessa. Lainopin keinoin pyritään selvittämään, millä tavoin kyseistä säännöstä on tulkittu ja sovellettu sekä mitä argumentteja on esitetty sitä koskevien lainsäätämistoimien yhteydessä. Toinen keskeinen tutkimuskysymys on, tulisiko tunnustukseen perustuvan rangaistuksen käyttöalaa jollain tavoin laajentaa. Tätä koskeva pohdinta liittyy siihen, kuinka oma-aloitteista henkilön pyrkimyksen selvittää oman rikoksensa selvittämistä tulisi olla, jotta tunnustus voisi johtaa rangaistuksen lieventämiseen. Toinen lieventämisperusteen laajentamista koskeva kysymys on, tulisiko sen käyttöalaa laajentaa koskemaan myös muiden henkilöiden rikoksista kertomiseen. Tämän tutkimuksen eräänä erityispiirteenä on pohtia tunnustukseen perustuvan lieventämisperusteen soveltamista erityisesti rikosten selvittämisen näkökulmasta.

Tunnustukseen perustuvan rangaistuksen lieventämisen käyttöalan laajentaminen edellä mainituin tavoin ei ole ongelmatonta. Useassa yhteydessä on nostettu esiin niitä riskejä ja ongelmia, joita tunnustukseen perustuvaan rangaistuksen lieventämiseen liittyy. Tässä tutkimuksessa on tarkoitus keskityttyä erityisesti kahteen keskeiseen aihealueeseen tämän osalta. Näistä ensimmäinen on itsekriminointisuoja, jota koskevia teemoja tarkastellaan etenkin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisukäytäntöön sekä kotimaiseen oikeuskäytäntöön perehtymällä. Toinen keskeinen ongelmakenttä on todistelun luotettavuus, jonka osalta pohditaan yksityiskohtaisesti kuulustekertomuksia koskevaa näytön arviointia sekä esitutkintakertomuksia koskevia hyödyntämiskieltokysymyksiä. Tutkimuksessa pyritään seikkaperäisesti tarkastelemaan ja hahmottamaan itsekriminointisuojan ja todistelun luotettavuuden asettamia reunaehtoja, joiden puitteissa arvioidaan, millä tavoin ja missä laajuudessa tunnustukseen perustuva rangaistuksen lieventäminen voi olla oikeutettua ja perusteltua ottaen huomioon rikosprosessin tavoitteet ja arvot.
(Edilex-toimitus)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.