Edilexissä on huoltokatko torstaina 22.4.2021. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.00 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Yrityksen puolustautumisoikeudet ja riskienhallinta erityisesti Euroopan komission kartelliprosessissa

Haapamäki, Joona

Opinnäytetyöt, Gradut ja muut tutkielmat

Tiivistelmä

Tutkielmassa tarkastellaan yritysten asemaa kilpailuviranomaisten kartellitutkinnassa; yhtäältä yritysten asemaa tutkinnassa sekä tutkintaan liittyviä menettelyllisiä puolustautumisoikeuksia. Huomio kiinnittyy tilanteisiin, joissa kilpailuvirasto suorittaa yllätystarkistusta kilpailurikkomuksesta epäiltyyn yritykseen.

Vaikka yrityksen onkin alistuttava tarkastettavaksi sekä tehtävä yhteistyötä viranomaisten kanssa, on yrityksen syytä kiinnittää huomiota myös omaan oikeusturvaan tarkastuksen aikana. Uuteen kilpailulakiin on kirjattu yrityksen puolustautumisoikeudet, joten Suomessa puolustautumisoikeudet on turvattu suoraan lain nojalla. Erityisesti tarkastusten osalta on mielenkiintoista tutkia, mitä keinoja yrityksillä käytännössä on oikeusturvansa takaamiseksi tutkinnassa ja toteutuvatko puolus-tautumisoikeudet käytännössä. Tarkastuksista yritysten oikeusturvan näkökulmasta ei ole uudistuneiden kotimaisten kilpailusääntöjen sekä EU:n kehittyvän oikeuskäytännön valossa kirjoitettu paljoakaan.

Aihealueet

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.