Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Paikkatietojen tietosuoja tieliikennemaksujärjestelmässä

Vallivaara, Pinja

Opinnäytetyöt, Gradut ja muut tutkielmat

Tiivistelmä

Tutkielmassa kartoitetaan nykyisen lainsäädännön mukaisia vaatimuksia suunnitteilla olevan tieliikennemaksujärjestelmän tuottamien paikkatietojen tietosuojaan. Jos paikkatieto voidaan yhdistää luonnolliseen henkilöön, on kyseessä henkilötietolain mukainen henkilötieto. Siten paikkatietojen käsittelyä velvoittavat henkilötietolain mukaiset käsittelyvelvoitteet. Paikkatietojen avulla voidaan saada henkilöstä selville arkaluontoisia henkilötietoja, joiden käsittely on pääsäännön mukaan kiellettyä.

Paikkatietoja koskee myös sähköisen viestinnän tietosuojalaki, jossa on määritelty paikkatiedon käsite ja kuinka se tulee erottaa tunnistamistiedoista tietojen käyttötarkoituksen mukaisesti. Paikannuksen toteuttaminen tarvitsee pääsääntöisesti paikannettavan nimenomaisen suostumuksen. Hätäkeskuksella ja poliisilla on kuitenkin tietyin edellytyksin oikeus saada teleyritykseltä paikkatietoja pelastustoimenpiteeseen tai rikoksen selvittämiseen.

Tieliikennemaksujärjestelmän tuottamien paikkatietojen suhde pakkokeinolakiin ja poliisilakiin on riippuvainen järjestelmän teknisistä ja organisatorisista järjestelyistä. Saksassa on käytössä tieliikennemaksujärjestelmä, joka koskee vain raskaita ajoneuvoja moottoriteillä. Saksan lainsäädännön mukaan vahva pääsääntö on, ettei järjestelmän tuottamia tietoja saa käyttää mihinkään muihin tarkoituksiin kuin tieliikennemaksujärjes-telmästä annetun lain tarkoituksiin.Tieliikennemaksujärjestelmän paikannuksella puututaan perustuslaillisiin oikeuksiin yksityisyyteen sekä liikkumisvapauteen, mikä puhuu järjestelmän toteuttamista vastaan.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.