Edilexissä on huoltokatko keskiviikkona 8.12.2021. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.00 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilexissä tehdään teknisiä huoltotöitä tiistaina 7.12.2021 klo 21.00 alkaen. Palvelun hakutoiminnot ovat pois käytöstä 8.12.2021 n. klo 02.00 asti. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Rokotteet ja niihin liittyvät eräät oikeudelliset ongelmat

Urho, Matti

Oikeustieto 2016/5 s. 23–27

Muu kirjoitus
Alkuperäinen julkaisupäivä: 30.11.2016

Tiivistelmä

Tähän mennessä pahin esimerkki rokotteista aiheutuneista vahinkotapauksista on sikainfluenssarokote Pandemrix, joka 2009 syksyllä
annettiin väestölle torjumaan uhkaavaa influenssapandemiaa. Rokotteen todettiin aiheuttaneen narkolepsiaa ennen kaikkea lapsilla ja nuorilla henkilöillä. Pandemrix/narkolepsia tapausta voidaan pitää suomalaisen lääkevahinkovakuutusjärjestelmän eräänä testinä, jonka avulla voidaan arvioida miten järjestelmä toimii ja reagoi massiiviseen sarjavahinkotilanteeseen. Mielenkiintoisia ovat myös ratkaisut rokotteen ja narkolepsian välisestä syy-yhteydestä. Ensimmäistä kertaa on jouduttu siihen, että yhdelle vakuutuskaudelle lääkevahinkojärjestelmässä määritelty vakuutusmäärän kattosumma 30 miljoonaa euroa ei riitä. (Edilex-toimitus)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.