Edilexissä on huoltokatko keskiviikkona 23.9.2020. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.00 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Vankien uusintarikollisuus vuosina 2000–2012 ja vankeuslain kokonaisuudistuksen uusintarikollisuusvaikutukset

Tyni, Sasu

Oikeus 1/2020 s. 47
7.4.2020 16:00
Referee-artikkeli

Tiivistelmä

Tutkimuksessa kuvataan vapautuvien vankien uusintarikollisuutta, uusimiseen liittyviä riskitekijöitä ja niiden yhteyttä uusintarikollisuuteen. Vankien uusintarikollisuutta ja rikoshistoriaa tarkastellaan ehdottomien vankeusrangaistusten ohella myös lievempien seuraamusten kuten ehdollisten vankeusrangaistusten ja sakkojen näkökulmasta. Tarkoituksena on lisäksi tehdä jälkiarvio vankeuslain kokonaisuudistuksen (1.10.2006) ja uusintarikollisuuden välisestä yhteydestä. Tutkimusaineistona käytetään kaikkia aikavälillä 1.1.2000–31.12.2012 vapautuneiden suomalaisten vankeusvankien vankilakausia (N = 55 950) sekä näihin liittyviä tuomiohistoria- ja uusimistietoja. Tutkimusaineisto poimittiin Rikosseuraamuslaitoksen vankitietojärjestelmästä, Rikosseuraamuslaitoksen tutkimustietokannasta sekä Kriminologian ja oikeuspoliittisen instituutin (KRIMO) rikosten ja seuraamusten tutkimusrekisteristä. Tutkimus on viimeinen osa laajempaa oikeusministeriön rahoittamaa hanketta, jossa selvitetään vankeuslainsäädännön kokonaisuudistuksen vaikutuksia.

Vankien uusintarikollisuutta analysoidaan Survival-mallien perusteella (Kaplan Meir-estimaatit, Cox-regressio, Weibull-regressio). Vankeuslain kokonaisuudistuksen yhteyttä analysoidaan tutkimuksessa keskeytetyllä
aikasarja-analyysillä (Interrupted Time Series analysis, ITS).

Aihealueet

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.