Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Vertaisarvioitu

Suden salametsästys ja vaikenemisen kulttuuri

Rannikko, Pertti

Oikeus 1/2020 s. 74–93
7.4.2020
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Suden salametsästyksellä on ollut takanaan susialueiden asukkaiden tuki, minkä vuoksi viranomaisten on ollut vaikeaa saada siitä tietoa. Salametsästyskriittisen keskustelun voimistuminen viime vuosina on luonut paineita eri toimijoille reagoida pontevammin susien salametsästykseen. Artikkelissa tarkastellaan, miten yleisen ilmapiirin muutos näkyy paikallistasolla viranomaisten, metsästäjien ja asukkaiden toimissa. Ilmoitetaanko salametsästysepäilyistä herkemmin poliisille? Onko vaikenemisen kulttuuri murenemassa? Kysymyksiin etsitään vastausta analysoimalla yksityiskohtaisesti tuoretta suden salametsästystapausta virallisen dokumenttiaineiston sekä tutkimusalueella tehtyjen haastattelujen avulla.

Tapaustutkimus antaa viitteitä siitä, että entistä useampi susialueilla asuva pitää suden salametsästystä rikoksena eikä hyväksy sitä. Asukkaiden ilmoitusalttius ei näytä kuitenkaan vielä lisääntyneen, sillä lähiyhteisön sopua ei haluta rikkoa. Tutkimusaluetta koskevista suden salametsästysepäilyistä ovat poliisille ilmoittaneet ulkopuoliset alueella liikkujat. Syrjäisellä maaseudulla liikkuu nykyään paljon ulkopuolisia kuten mökkiläisiä, retkeilijöitä ja luontoharrastajia. Potentiaaliset salametsästäjät eivät voi enää luottaa siihen, että heidän tekemisistään vaietaan. Tämä epävarmuus on omiaan vähentämään suden salametsästystä.

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.