Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Vertaisarvioitu

Etelämannersopimuksesta

Kari, Ville

Oikeus 1/2020 s. 6–23
7.4.2020
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Tänä keväänä on Suomen vuoro isännöidä Etelämantereesta tehdyn sopimuksen valvontakokousta (Antarctic Treaty Consultative Meeting, ATCM). Yhdeksänpäiväisessä kansainvälisessä konferenssissa hallinnoidaan planeettamme viimeistä valloittamatonta maanosaa sekä laaditaan Etelämantereella tapahtuvaa toimintaa koskevia oikeusohjeita ja päätöksiä.

Tämä artikkeli kartoittaa etelämannersopimusjärjestelmän

keskeiset piirteet ja nostaa esille muutamia Etelämantereeseen liittyviä keskeisiä oikeudellisia jännitekohtia. Ensinnäkin valvontakokousjärjestelmän käsittelemisen yhteydessä tutustutaan lyhyesti muutamaan ajankohtaiseen aiheeseen eli bioetsintään, ympäristövastuuseen sekä antarktisen turismin sääntelyyn. Laajemmassa mielessä tarkastellaan myös kahta etelämannersopimusjärjestelmän perinteistä keskustelunaihetta eli kysymystä sopimuksen ympäristöpöytäkirjaan sisältyvän kaivostoimintakiellon

pitkäaikaisesta kohtalosta sekä kysymystä vanhojen Etelämannerta koskevien aluevaateiden oikeudellisesta asemasta.

Samalla tulee kerrattua yhtä ja toista myös Etelämantereen kansainoikeudellisesta historiasta. Kokonaisuutena artikkeli kannattaa pitkäjänteistä kansainvälistä tukea ja sitoutumista etelämannersopimukseen sekä sen ympäristöpöytäkirjaan.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.