Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Ilmastopolitiikka oikeudenkäynnin kohteena – onko valtion ilmastotoimien riittävyys mahdollista saattaa tuomioistuimen arvioitavaksi hallintoriitana?

Selvenius-Hurme, Liisa

Oikeus 1/2019 s. 67–78
12.4.2019
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Näyttävät oikeudenkäynnit ovat olleet viime vuosina merkittävä osa ilmastonmuutoksen vastaista toimintaa. Suomalaisesta ja eurooppalaisesta näkökulmasta yksi merkittävimmistä ilmasto-oikeudenkäynneistä on Alankomaiden niin sanottu Urgenda-tapaus. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun tuomioistuin on määrännyt valtiolle kasvihuonekaasujen

päästövähennystavoitteen. Urgenda-ratkaisun on ennakoitu poikivan lisää vastaavia oikeudenkäyntejä muissa maissa. Näin näyttäisikin tapahtuneen.

Suomessa ei toistaiseksi ole käyty ilmasto-oikeudenkäyntejä, eikä ajatus tällaisesta oikeusjutusta istu kivuttomasti kotimaiseen järjestelmään.

Urgenda-tapaus ja sitä seuranneet eurooppalaiset ilmasto-oikeudenkäynnit nostavat kuitenkin esiin kysymyksen siitä, olisiko tällainen

oikeudenkäynti mahdollinen myös suomalaisessa tuomioistuimessa. Tässä katsauksessa tarkastellaan, olisiko hallintolainkäyttölain 69 §:ssä tarkoitettu hallintoriita mahdollinen menettely valtion ilmastotoimenpiteiden riittävyyden ja lainmukaisuuden selvittämiseksi. (Edilex-toimitus)

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.