Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Kuka saa päättää sinun elämäsi lopusta? Eduskuntakeskustelun analyysi

Nieminen, Liisa

Oikeus 4/2018 s. 391–415
3.1.2019
Referee-artikkeli

Tiivistelmä

Artikkeli käsittelee eduskunnassa ns. eutanasiakansalaisaloitteesta (KAA 2/2017 vp) käytyä keskustelua. Lakihanketta käsittelevät täysistuntokeskustelut muodostavat tutkimuksen aineiston. Kyse on laadullisesta analyysista. Artikkelissa tutkitaan etenkin oikeudellisen argumentaation käyttöä eutanasiasta keskusteltaessa. Lähtöolettamana on, että myös täysistuntokeskustelua kuvaamaan voidaan käyttää termiä ”parlamentaarinen retoriikka”.

Analyysimenetelmänä käytetään teemoittelua. Eutanasiaa käsitteleviä puheita hallitsee kaksi keskeistä teemaa: oikeudellinen keskustelu siitä, kumpi on ensisijaista, elämän kunnioitus kaikissa oloissa vai itsemääräämisoikeus, sekä keskustelu siitä, riittääkö saattohoidon kuntoon saattaminen, vai tarvitaanko joka tapauksessa myös eutanasian laillistamista.

Johtopäätös on, että täysistunnossa puhuttiin julkisuudelle ja äänestäjille, kun taas valiokunnassa sovittiin yhteisestä kannasta ja tehtiin kompromisseja julkisuudelta piilossa. Täysistunnossa käyty keskustelu oli käytännössä muutaman eutanasiaa aktiivisesti vastustavan ja muutaman sitä puoltavan edustajan käymää keskustelua. Vaikka eduskunta hylkäsi aloitteen, ministeri asetti asiantuntijaryhmän selvittämään eutanasiaa koskevan lainsäädännön tarvetta Suomessa. Lopulliset ratkaisut siirrettiin näin tulevaisuuteen. (Edilex-toimitus)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.