Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Kontrolli, konsensus ja kritiikki – oikeushistoriallinen tarkastelu poliisin ja kansalaisten välisestä suhteesta Suomessa

Kostiainen, Aura

Oikeus 4/2018 s. 358
3.1.2019 12:01
Referee-artikkeli

Tiivistelmä

Tässä artikkelissa tutkitaan poliisin asemaa suomalaisessa yhteiskunnassa oikeushistoriallisessa valossa. Artikkelissa tarkastellaan, miten luottamus poliisiin asettuu suhteessa suomalaisen esivaltasuhteen historiaan ja muuttuviin käsityksiin kansalaisuudesta. Poliisin oikeudellisessa asemassa sekä poliisin ja kansalaisten välisessä suhteessa on tapahtunut lukuisia muutoksia 1900-luvun aikana. Samalla kun kansalaisen käsite on laajentunut ja siihen liittyvät oikeudet ovat vahvistuneet, poliisiin kohdistuva sääntely on kasvanut ja tarkentunut.

Artikkelissa pohditaan myös sitä, miten kylmän sodan jälkeinen epäpolitisoituminen osaltaan mahdollisti myös poliisin epäpolitisoitumisen ja poliisin valtuuksien kasvun turvallisuuden merkityksen korostuessa. Artikkelissa yhdistellään luottamuksen tutkimiseen poliisioikeutta, historiaa ja demokratiateoriaa. Tämän yhdistelmän avulla tehdään ”pelinavaus” suomalaisen poliisisuhteen historialliseen tutkimiseen. (Edilex-toimitus)

Aihealueet

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.