Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Transsukupuoliset – nyky-Suomen pakkoautetut

Piha, Otava

Oikeus 4/2018 s. 416–438
3.1.2019
Referee-artikkeli

Tiivistelmä

Artikkelissa tarkastellaan transsukupuolisten oletetun yhteiskunnallisen poikkeavuuden sääntelyä Suomessa. Puoli vuosisataa Pakkoauttajat-teoksen julkaisun jälkeen sääntely on edelleen ankaraa. Transsukupuolisilta edellytetään lisääntymiskyvyttömyyttä ja transsukupuolisuusdiagnoosia ennen kuin heidän juridinen sukupuolensa voidaan vahvistaa vastaamaan identiteetin mukaista sukupuolta. Koska oikeus sukupuolen vahvistamiseen kuuluu yksityiselämän suojan piiriin, vahvistamiselle asetetut edellytykset merkitsevät rajoitusta tämän oikeuden toteutumiseen. Artikkelissa tutkitaan sukupuolen vahvistamisen edellytysten perustuslainmukaisuutta ja piirretään valtiosääntöoikeudelliset raamit sukupuolen vahvistamisprosessille. Näissä raameissa lainsäätäjä voi päättää, pitääkö kiinni vanhan pakkoauttamisen kulttuurin rippeistä vai siirtyäkö selkeästi itsemääräämisoikeutta kunnioittavaan sukupuolen vahvistamiseen.

Erityisesti lisääntymiskyvyttömyysvaatimus on ongelmallinen perus- ja ihmisoikeuksien kannalta. Vaatimus voi jopa merkitä ihmisarvoa loukkaavaa, halventavaa kohtelua, joka on ehdottomasti kielletty. Vaatimusta ei myöskään ole perusteltu perusoikeustarkastelua kestävällä tavalla, eikä se ole oikeasuhtainen verrattuna suojeltaviin oikeushyviin.

Diagnoosivaatimus itsessään ei ole selkeästi perustuslainvastainen. Sen oikeasuhtaisuus voidaan kuitenkin kyseenalaistaa. Diagnoosiprosessin pitäisi olla nopea ja helposti saavutettavissa. Prosessissa ei pitäisi nojautua sukupuolirooleja koskeviin stereotypioihin, ja siinä pitäisi turvata riittävät oikeusturvakeinot. (Edilex-toimitus)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.