Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Vertaisarvioitu

Väkivalta osana huumekuvioita

Hautala, Sanna – Hakkarainen, Pekka – Kuussaari, Kristiina – Kataja, Kati – Kailanto, Sanna

Oikeus 1/2018 s. 12–28
16.4.2018
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Artikkelissa tutkitaan huumekuvioissa tapahtuvaa väkivaltaa huumeita käyttäneiden henkilöiden subjektiivisiin kokemuksiin nojautuen. Aihetta tarkastellaan kolmesta näkökulmasta: a) väkivallan kohteena oleminen, b) väkivallan tekeminen ja c) väkivallan näkeminen. Artikkelissa tehdään näkyväksi huumeiden käyttäjien tapaa asennoitua väkivaltaan, antaa sille merkityksiä ja selittää sitä. Huomiota kiinnitetään myös siihen, millaisia toimijapositioita ja toimijuutta väkivalta huumekuvioissa tuottaa. Millaista on huumeiden käyttöön liittyvä väkivaltainen toiminta käyttäjien kokemana, miten he antavat sille merkityksiä ja rakentavat suhdetta siihen?

Käyttäjien puheissa väkivalta neutralisoidaan ja oikeutetaan kytkemällä se joko huumeiden farmakologisiin vaikutuksiin tai osaksi huumekuvioiden toimintakäytäntöjä ja systeemiä. Haastateltavien kokemukset huumeiden käytön yhteydessä tapahtuneesta väkivallasta ankkuroituvat yleisiin väkivallan selitysmalleihin; ne ovat kulttuurisesti jaettuja tapoja tehdä huumekuvioiden väkivaltaista toimintaa ymmärrettäväksi.

Naisten ja miesten suhde väkivaltaan saa osin erilaisia ilmiasuja, sisältöjä ja eri selitysmallit korostuvat. Miesten kokemuksissa väkivalta kytkeytyy osittain maskuliinisiin valtasuhteisiin ja kunniakysymyksiin, kun naisten kokemuksissa kyse on usein lähisuhdeväkivallasta, joka sijoittuu intiimiin ja privaattiin tilaan.

Systeemisen väkivallan kokemuksiin liittyvä traumaattisuus on naisten kertomuksissa enemmän esillä. Huumeiden ongelmakäyttö luo lähisuhdeväkivallalle puitteen, jossa pelko sekä viranomaisia ja pahoinpitelijää kohtaan voi tehdä avun hakemisesta vaikeaa. (Edilex-toimitus)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.