Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Väestön ja ammattituomareiden rangaistuspäätökset: onko meillä ”punitiivista kuilua”?

Kääriäinen, Juha

Oikeus 3/2017 s. 378–387
21.11.2017
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Mielipidetiedusteluissa väestö pitää rangaistuskäytäntöä useimmiten liian lievänä ja ehdottaa rangaistusten koventamista. Kuva väestön punitiivisuudesta kuitenkin muuttuu, jos mielipidetutkimuksissa annetaan vastaajille informaatiota rikoksista ja seuraamuksista. Tällöin ei mitata yleistä asennoitumista rankaisemiseen vaan vastaajille kuvataan jokin konkreettinen rikostapaus ja pyydetään häntä valitsemaan rangaistus annetuista seuraamusvaihtoehdoista. Vinjettitutkimusten ongelmana toki on edelleen informaation niukkuus tuomioistuinten aitoihin päätöksentekotilanteisiin nähden. Väestötutkimuksissa ei ole mahdollista tarjota mutkikkaista rikosjutuista läheskään kaikkea sitä informaatiota, jota tuomarit saavat ja tarvitsevat. Joka tapauksessa tällaisten tutkimusten tuloksena on ollut, että informaatio rikoksesta ja seuraamusvaihtoehdoista tuo heidän päätöksensä lähemmäs aitoa rankaisukäytäntöä kuin voisi päätellä puhtaista asennetutkimuksista. Aiemman tutkimuksen perusteella näyttää jokseenkin kiistattomalta, että ns. punitiivinen kuilu maallikkotuomareiden ja ammattituomareiden antamien rangaistusten välillä vähenee, kun maallikkotuomareille tarjotaan tällä tavalla informaatiota rikoksesta ja rangaistusvaihtoehdoista.

Tässä katsauksessa kuvataan joitakin tuloksia hiljattain valmistuneesta tutkimuksesta, jossa kyseistä vinjettimenetelmää sovellettiin Suomessa. Väestölle kuvattiin kaikkiaan seitsemän erilaista rikostapausta ja pyydettiin määräämään annetuista rangaistusvaihtoehdoista sopivin. Samat tapaukset annettiin myös ammattituomareiden arvioitaviksi ja tuloksia verrattiin keskenään. Onko meillä siis punitiivista kuilua? On ja ei: väkivalta- ja seksuaalirikoksissa kansa tuntuu odottavan tuomitsemiskäytäntöömme nähden keskimäärin jonkin verran kovempia rangaistuksia. Toisaalta törkeän veropetoksen ja törkeän huumausainerikoksen kohdalla tilanne näytti päinvastaiselta. Keskeisenä havaintona on myös, että vankeusrangaistusten pituuksilla mitattuna rangaistuskäytäntömme on jopa ankarampi kuin mitä väestö odottaa. (Edilex-toimitus)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.