Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Vertaisarvioitu

Vanhempainpäiväraha: kertomus heteronormatiivisesta ydinperheestä

Kytölä, Marika

Oikeus 3/2017 s. 329–346
21.11.2017
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Vanhempainetuussääntely kertoo heteronormatiivisen ydinperheen tarinan. Lainsäädännössä määritellään tyhjentävästi vanhemman identiteetin mukaan, mihin etuuslajeihin ja kuinka pitkään etuuslajeista koostuvaan etuuskausikokonaisuuteen vanhemmalla on oikeus. Oikeus kaikkiin etuuslajeihin ja pisimpään etuuskausikokonaisuuteen on vain äidin kautta rakentuvalla ydinperheellä.

Vanhempainetuuksien rakentaminen aikuisten yksilöllisiksi oikeuksiksi on piilottanut näkyvistä perhekokonaisuudet ja lapsinäkökulman. Perhekokonaisuuksien perusteella erilaiset perheet, vanhemmat ja lapset ovat erilaisessa asemassa suhteessa toisiinsa. Vanhempainetuusjärjestelmä on rakentunut vanhemmuuden tyhjentävien ja ulossulkevien määrittelyiden taistelutantereeksi. Lakimuutoksissa sääntelyn varsinainen tarkoitus, lapsen kotihoidon turvaaminen, on jäänyt taustalle.

Artikkelin tavoitteena on tehdä sairausvakuutuslain 9 luvun mukaisen vanhempainetuussääntelyn perheisiin liittyvät rakenteet näkyviksi ja pohtia, kuinka rakenteista johtuvat ongelmat perheiden yhdenvertaisuudelle voitaisiin ylittää. Ratkaisuksi ehdotetaan lasten oikeuksien huomioimista. Lapsinäkökulman kautta vanhempaan liittyvät tekijät menettävät merkitystään ja lainsäädäntö avautuu perheiden moninaisuudelle.

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.