Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Vertaisarvioitu

Potentiaalisesti tappava parisuhde? Erotilanteen uhkaavuus ja uhrien suojaamisen edellytykset sukupuolistuneen väkivallan viitekehyksessä

Nikupeteri, Anna – Lappi, Carita – Lohiniva-Kerkelä, Mirva – Kauppi, Arto – Laitinen, Merja

Oikeus 3/2017 s. 290–309
21.11.2017
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Artikkelissa käsittellään väkivaltaisen parisuhteen päättymiseen liittyvää uhkaa naisiin kohdistuvan eron jälkeisen vainon ja perhesurmien kontekstissa. Kirjoituksessa analysoidaan eron jälkeisen vainon ja perhesurmien yhteisiä piirteitä analysoidaan sukupuolistuneen väkivallan viitekehyksessä. Kirjoittajat tarkastelevat sitä, millaisena uhkaava erotilanne ilmenee ja mitä uhrien suojaaminen edellyttää. Tavoitteena on syventää naisiin kohdistuvan väkivallan tutkimustietoa eroon liittyvästä kuolettavan väkivallan uhasta ja tuottaa tietoa eron uhkaavuudesta uhrien suojaamisen sekä perheiden tilanteiden arvioinnin tueksi. Aineistona ovat 16 eron jälkeisen vainon kohteena olevan naisen haastattelut ja neljän perhesurmatapauksen oikeudenkäyntiasiakirjat.

Aineistojen kvalitatiivisessa analyysissa on konstruoitu neljä eron uhkaavuutta määrittävää piirrettä: 1) väkivaltaisen suhteen kiinnipitävyys, 2) väkivallan pakottava ja kontrolloiva luonne, 3) tappavan teon uhka ja sen moninaiset laukaisevat tekijät sekä 4) vakavan väkivallan uhan tunnistamattomuus. Eron uhkaavuutta määrittävien piirteiden perusteella uhrien suojaaminen edellyttää uhrin tunnistetuksi ja kohdatuksi tulemista sekä monialaista riski- ja uhka-arvion tekemistä, yhteistyötä ja vastuunottamista. Naisten ja lasten suojaamisen vastuu ulottuu laajasti eri viranomaisille varhaiskasvatukseen, koulu- ja nuorisotoimeen, sosiaali- ja terveydenhuoltoon sekä poliisille ja oikeusviranomaisille. (Edilex-toimitus)

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.