Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Vertaisarvioitu

Asiakastiedot ja niiden käyttö sosiaalihuollon ja perusopetuksen yhteistyössä

Kauppi, Arto – Laitinen, Merja – Lakkala, Suvi – Turunen, Tuija

Oikeus 1/2017 s. 56–77
11.4.2017
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Artikkelissa tarkastellaan lastensuojelun asiakkuuteen liittyvien asiakastietojen tuottamisen ja käytön kriittisiä pisteitä sosiaalihuollon ja perusopetuksen yhteistyössä juridiikan, sosiaalityön ja perusopetuksen näkökulmista. Tarkastelua kehystävät tietojen vaihdon lainsäädännölliset edellytykset sosiaalihuollon ja perusopetuksen välillä sekä kysymykset viranomaisten harkintavallasta.

Tutkimustehtävänä on selvittää, millaisia kriittisiä pisteitä tiedon tuottamiseen ja käyttämiseen liittyvästä yhteistyöstä on havaittavissa ja millaisia seurauksia ne tuottavat. Aineiston muodostaa useasta todellisesta tilanteesta konstruoitu vignette, jonka analysoinnissa on hyödynnetty kriittisten tapahtumien menetelmää.

Artikkelissa nimetään viisi tietojen käytön kriittistä pistettä: oletetun tiedon varassa toimiminen, tunnistamaton lapsen tieto, osittaiseen tietoon nojautuva päätöksenteko, puuttuvan tiedon kanssa työskentely ja epävirallisen tiedon kietoutuminen ammatilliseen arviointiin. Asiakastietojen käytön kriittisten pisteiden

kumuloituva negatiivinen kehä nostaa esiin viranomaisten toimintaan liittyvän tieto- ja osaamisperustan. Tulokset muistuttavat siitä, että viranomaisten on tärkeä tiedostaa lainsäädännön periaatteet sekä uskaltaa käyttää harkintavaltaa lainsäädännön mahdollistamissa rajoissa.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.