Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Valtion vastuu yksityisten turvallisuusyhtiöiden toimista aseellisissa konflikteissa Euroopan ihmisoikeussopimuksen tulkintakäytännön näkökulmasta

Honko, Kristiina

Oikeus 4/2016 s. 466
15.12.2016 12:01
Referee-artikkeli

Tiivistelmä

Kansainväliset yksityiset turvallisuusyhtiöt ovat nousseet valtioiden rinnalle merkittäviksi toimijoiksi sotilaallisten ja turvallisuuteen liittyvien palveluiden toteuttajina aseellisissa konflikteissa. Artikkelissa analysoidaan valtion vastuuta yksityisten turvallisuusyhtiöiden toimista aiheutuneista ihmisoikeusloukkauksista aseellisissa konflikteissa kansainvälisessä, erityisesti eurooppalaisessa, toimintaympäristössä. Artikkeli käsittelee tätä kysymystä rajaten tarkastelun pääosin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen oikeuskäytäntöön. Artikkelin alussa käsitellään kansainvälisen humanitaarisen oikeuden (jus in bello) ja Euroopan ihmisoikeussopimuksen välistä suhdetta aseellisissa konflikteissa, mikä muodostaa perustan varsinaisten tutkimuskysymysten tarkastelulle ihmisoikeuskontekstissa. Artikkelissa tämän jälkeen analysoidaan, millä perusteilla valtion vastuu yksityisten turvallisuusyhtiöiden toimista aiheutuneista ihmisoikeusloukkauksista aseellisissa konflikteissa voi muodostua ja mitkä ovat vastuun toteutumiseen liittyvät erityiset haasteet.

Yksityisten turvallisuusyhtiöiden käytön lisääntyminen kuvastaa osaltaan kehitystä, jossa valtiot ovat tiedostaneet ja myös hyväksikäyttäneet mahdollisuuksia toimia poliittisesti sensitiivisissä asioissa kansainvälisoikeudellisen ihmisoikeusviitekehyksen ulkopuolella. Artikkeli osoittaa, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuimella on mahdollisuus kehittää oikeuskäytäntöään siihen suuntaan, etteivät valtiot voi kiertää ihmisoikeusvelvoitteitaan aseellisissa konflikteissa delegoimalla omia toimintojaan yksityisille turvallisuusyhtiöille. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen oikeuskäytännöllä on näin ollen merkittävä vaikutus yksityisiin turvallisuusyhtiöihin liittyvän eurooppalaisen ihmisoikeussääntelyn tehokkuuteen tulevaisuudessa.

Aihealueet

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.