Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Vertaisarvioitu

Kyllä kansa tietää! Argumentaatioanalyysi kansalaisten ja järjestöjen ehdotuksista sääntelyn vähentämiseksi

Vuorela, Miikka – Keinänen, Anssi – Lehtoviita, Juho

Oikeus 3/2015 s. 259–280
12.10.2015
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Tutkimuksen tavoitteena on tarkastella lainvalmistelua palvelevan informaation sekä kansalaisten ja viranomaisten roolia säädösvalmistelussa teoreettisesti ja empiirisesti. Lisäksi tutkimuksessa käsitellään kansalaisosallistumisen hyötyjä ja kustannuksia säädösvalmistelun näkökulmasta. Tutkimuksen kohteena on ”Vähemmän ja parempaa sääntelyä – miten?” -verkkokeskustelu, jota analysoidaan määrällisesti tilastollisin menetelmin ja laadullisesti argumentaatioanalyysin avulla. Argumentaatioanalyysia hyödynnettiin kansalaisten ehdotusten laadun arvioinnissa. Keskustelualueen tarkoituksena oli kerätä tietoa kansalaisten näkemyksistä ja ehdotuksista sääntelyn parantamiseksi.

Kansalaisosallistumisen tuottama hyöty lainvalmistelussa riippuu yksittäisen lainsäädäntöhankkeen luonteesta. Kansalaisosallistuminen voi olla hyödytöntä esimerkiksi, kun säännöksen suhteen on vain vähän liikkumavaraa. Tutkimustulosten mukaan verkkokeskustelu tuotti hyviä ehdotuksia. Argumentaatioanalyysi osoitti, että yli 40 prosenttia keskustelunavauksista olivat sekä relevantteja että hyväksyttäviä. Tiettyjen edellytysten täyttyessä tiedonkeruumenetelmällä on siis mahdollista tuottaa lisäarvoa säädöshankkeille.

Vaikuttaa siltä, että kansalaisten osallistamisella säädösvalmisteluun tai päätöksentekoon on mahdollista saavuttaa hyötyjä päätöksentekijän näkökulmasta. Lisäksi avoimuuden ja kahdensuuntaisen yhteydenpidon

avulla voidaan parantaa kansalaisten luottamusta viranomaisia, erityisesti säädösvalmistelijoita kohtaan. Sen avulla on mahdollista lisätä myös sääntelyn yleistä hyväksyttävyyttä.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.