Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Suostumus lapsen huostaanottoa koskevassa päätöksenteossa

Enroos, Rosi – Huhtanen, Raija – Korpinen, Johanna – Niiranen, Anna – Pösö, Tarja – Välikoski, Tuula-Riitta

Oikeus 2/2022 s. 315–324
13.6.2022
Lyhyempi kirjoitus

Tiivistelmä

Tässä katsauksessa tarkastellaan suostumusta lastensuojelun huostaanoton päätöksenteossa. Kysymys on asianosaisten – huoltajien ja 12 vuotta täyttäneen lapsen – antamasta suostumuksesta lapsen huostaanottoon ja siihen liittyvään sijaishuoltoon.

Havainnot osoittavat, että suostumus on jäänyt lastensuojelun keskustelun, ohjeistuksen ja tutkimuksen katveeseen huolimatta sen pitkästä historiasta osana huostaanoton päätöksentekoa. Suostumiseen liittyvistä erilaisista merkityksistä huolimatta huostaanottoa koskeva mielipide ohjataan valmisteluprosessissa binääriseen muotoon: rasti joko on ruudussa tai ei ole, ja sen pohjalta määräytyvät päätöksentekoprosessin seuraavat vaiheet. Suostumusta merkitsevä rasti voi todistaa tietoon perustuvasta ja monipuolisesti harkitusta suostumuksesta, mutta se voi kertoa muustakin. Suostumuksella on perustavanlaatuinen sidonnaisuus perhesuhteisiin ja niiden dynamiikkaan.

(Edilex-toimitus)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.