Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Orgaanista tinaa sisältävien sedimenttien puhdistamis- ja korvausvastuu

Jaakkonen, Satu - Korhonen, Tapio - Lyytikäinen, Satu - Mäenpää, Milla - Tuomainen, Jouko

Julkaisuja internetissä, Muu kirjoitus

Tiivistelmä

Tämän hankkeen tavoitteena oli tehdä taustaselvitys Ympäristöministeriön asettaman "Orgaaniset tinayhdisteet ja ruoppaukset" -työryhmän työn tukemiseksi. Hankkeessa kartoitettiin orgaanisten tinayhdisteiden pilaamiin sedimentteihin liittyviä vastuukysymyksiä ja niitä koskevaa lainsäädäntöä sekä nykykäytäntöä ruoppauksissa.

Orgaanisilla tinayhdisteillä voi olla vakavia ekologisia haittavaikutuksia esimerkiksi taloudellisesti tärkeisiin merieliöihin. Ympäristövaikutuksiltaan merkittävimmät organotinayhdisteiden päästöt ovat peräisin veneissä ja laivoissa käytetyistä ns. antifouling -maaleista, mutta yhdisteitä on esiintynyt myös mm. teollisuuslaitosten jätevesissä. Nykyisin käyttöä on rajoitettu ja käyttö alusten antifouling -aineena on kielletty kokonaan.

Tässä selvityksessä käsiteltyjen tapausten perusteella orgaanisten tinayhdisteiden vaikutukset ruoppaus- ja läjityshankkeiden kustannuksiin vaihtelevat suuresti. TBT-pitoiset sedimentit voivat aiheuttaa merkittäviäkin lisäkustannuksia sekä viivästyksiä hankkeiden toteutukseen, erityisesti kun pitoisuudet ovat suuria.

Hankkeessa tarkasteltiin toisaalta pilaantuneen sedimentin julkisoikeudellista puhdistamisvastuuta, eli velvollisuutta kunnostaa alue ja toisaalta yksityisoikeudellisia vahingonkorvausvastuukysymyksiä, eli kunnostajan mahdollisuuksia saada jälkikäteistä korvausta pilaantumisen aiheuttamista taloudellisista menetyksistä puhdistamisvastuulliselta. Pilaantuneiden sedimenttien puhdistamisvastuun osalta lainsäädäntöä ei ole selkeästi järjestetty. Ympäristölainsäädännössä ei ole erillisiä pilaantuneita sedimenttejä tai niiden puhdistamisvastuuta koskevia säännöksiä, toisin kuin pilaantuneen maaperän ja pohjaveden osalta. Ruoppaajalla on mahdollisuus hakea korvauksia pilaantumisen aiheuttajalta siviilioikeusprosessissa. Kuten hankkeessa käsitellyt käytännön tapaukset osoittavat, sekä puhdistamisvastuun että vahingonkorvausvastuun toteutumista hankaloittaa erityisesti aiheuttajan yksilöiminen sekä se, että pilaantuminen on usein aiheutunut aikanaan laillisesta toiminnasta.

Raportissa esitetään parannuksia lainsäädäntöön ja lupamenettelyyn sekä toissijaisia rahoitusmahdollisuuksia tilanteisiin, joissa aiheuttajaa ei saada vastuuseen eikä kustannuksia ole kohtuullista maksattaa ruoppaajalla. Aiheen lisätutkimus on myös tarpeen.

    Lisätiedot
  • Suomen ympäristökeskus

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.