Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry mietintöön

Puutteelliset hakuehdot

VaVM 31/1995 - HE 112/1995
Hallituksen esitys laiksi veronlisäyksestä ja viivekorosta

Eduskunta on 3 päivänä lokakuuta 1995 lähettänyt valtiovarainvaliokunnan valmistelevasti käsiteltäväksi edellä tarkoitetun hallituksen esityksen 112/1995 vp.

Valtiovarainvaliokunnan asettamassa verojaostossa, joka on valmistellut mietinnön valiokuntaa varten, ovat olleet kuultavina vanhempi hallitussihteeri Marja-Liisa Lindström valtiovarainministeriöstä, ylitarkastaja Marja-Liisa Rantanen verohallituksesta, veropoliittinen asiamies Seija Karttunen Teollisuuden ja Työnantajain Keskusliitosta, lakimies Anna Lundén Suomen Yrittäjäin Keskusliitosta edustaen myös Pienteollisuuden Keskusliittoa, johtaja Esko Kiviranta Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitosta sekä lakimies Juha Koponen Veronmaksajain Keskusliitosta. Lisäksi Keskuskauppakamari on jättänyt asiasta kirjallisen lausunnon.

Hallitus esittää, että säädettäisiin yleinen verojen ja maksujen viivästysseuraamuksia koskeva laki. Ehdotettu laki veronlisäyksestä ja viivekorosta kumoaisi nykyisin voimassa olevan veron viivästyskorosta ja jäämämaksusta annetun lain. Uusi laki korvaisi myös eri verolaeissa olevat säännökset veronlisäyksen ja viivästyskorkoa vastaavan koron suuruudesta ja laskentatavasta.

Lakiehdotuksen mukaan viivästysseuraamukset laskettaisiin yhdenmukaisesti eri verolajeille vuotuisen korkokannan mukaan. Korko muodostuisi Suomen Pankin viivästyskoron viitekorosta, johon lisättäisiin 9 prosenttiyksikköä. Korko olisi siten hallituksen esitystä annettaessa vallinneen tilanteen mukaan ollut 15 prosenttia.

Suomen Pankki määrittää ja vahvistaa viitekoron seuraavaa vuotta varten edellisen vuoden joulukuussa. Perusteena on kolmen kuukauden markkinakoron vuosikeskiarvo määrittämistä edeltäviltä 12 kuukaudelta, eli laskenta-aika on joulukuun 1 päivästä seuraavan vuoden marraskuun loppuun. Vahvistaminen on tekninen toimenpide, eikä harkintavaltaa käytetä. Viitekorko vahvistetaan prosenttiyksikön tarkkuudella. Kolmen kuukauden Helibor-korko on marraskuusta 1994 lähtien pysytellyt suunnilleen 5,9 %:n tuntumassa. Lokakuun 5 päivänä päätetty korkokannan alennus vaikutti siten, että kolmen kuukauden markkinakorko aleni noin 0,2 prosenttiyksikköä. Marraskuun 1 päivänä päätetty korkokannan alennus alensi markkinakorkoa 0,4 prosenttiyksiköllä. Prosenttiyksikön tarkkuudella vahvistettavaan viitekorkoon toimenpiteet eivät vaikuta. Viitekorko on siten mitä todennäköisimmin ensi vuonnakin 6 prosenttia. Siten verotuksen vuotuinen viivekorko olisi 15 prosenttia vuonna 1996.

Viivekorko olisi lyhyissä maksuviiveissä nykyistä seuraamusta lievempi eikä maksuviiveen pidentyessäkään seuraamus muuttuisi nykyistä olennaisesti ankarammaksi.

Veronlisäys perittäisiin nykyiseen tapaan oma-aloitteisesti maksettavien verojen, kuten arvonlisäveron tai työnantajasuoritusten maksun viivästyessä. Viivekorkoa perittäisiin, jos viranomaisen maksuunpaneman veron maksu myöhästyy.

Käsiteltävänä oleva lakiehdotus liittyy hallituksen esitykseen 131/1995 vp sisältyviin ehdotuksiin, mutta käsiteltävänä oleva lakiehdotus on kuitenkin sikäli itsenäinen, että tämä lakiehdotus voidaan käsitellä edellä tarkoitetusta hallituksen esityksestä erillisenä.

Hallituksen esityksessä mainituista syistä ja saadun selvityksen perusteella valiokunta pitää lakiehdotusta tarpeellisena ja puoltaa sen hyväksymistä.

Valiokunta kunnioittaen ehdottaa,

että lakiehdotus hyväksyttäisiin muuttamattomana.

Helsingissä 10 päivänä marraskuuta 1995


Asian ratkaisevaan käsittelyyn valiokunnassa ovat ottaneet osaa puheenjohtaja Pekkarinen, jäsenet Ala-Nissilä, U. Anttila, Laaksonen, Lehtosaari, Malm, Nyby, Puisto, Sasi, Savela, Tiuri, Tykkyläinen ja Vihriälä sekä varajäsenet Kemppainen, P. Leppänen, Liikkanen, Lindqvist, M. Pohjola, Rask ja Saarinen.


Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.