Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry mietintöön

Puutteelliset hakuehdot

TyVM 11/2018 vp - HE 291/2018 vp 
Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta
Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi kalastusalan työtä koskevan direktiivin täytäntöönpanoon liittyvien lakien muuttamisesta

JOHDANTO

Vireilletulo

Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi kalastusalan työtä koskevan direktiivin täytäntöönpanoon liittyvien lakien muuttamisesta ( HE 291/2018 vp ): Asia on saapunut työelämä- ja tasa-arvovaliokuntaan mietinnön antamista varten. 

Asiantuntijat

Valiokunta on kuullut: 

  • vanhempi hallitussihteeri Nico Steiner - työ- ja elinkeinoministeriö
  • erityisasiantuntija Maija Mansikkaniemi - liikenne- ja viestintäministeriö
  • erityisasiantuntija Aino-Maija Alstela - sosiaali- ja terveysministeriö

Valiokunta on saanut kirjallisen lausunnon: 

  • Rajavartiolaitos
  • Kalatalouden Keskusliitto
  • Suomen Ammattikalastajaliitto SAKL ry

HALLITUKSEN ESITYS

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi merityösopimuslakia, merityöaikalakia, työajasta kotimaanliikenteen aluksissa annettua lakia sekä laivaväestä ja aluksen turvallisuusjohtamisesta annettua lakia. Muutoksilla pantaisiin täytäntöön kalastusalan työtä koskeva neuvoston direktiivi. 

Merityösopimuslakia ehdotetaan muutettavaksi siten, että kalastusaluksella tehtävän työn osalta edellytettäisiin 16 vuoden iän lisäksi, että palkattava henkilö on suorittanut oppivelvollisuutensa. Vähimmäisikää koskevaa säännöstä sovellettaisiin myös kalastajaan, joka ei työskentele työsopimussuhteessa. Merityöaikalaissa ja työajasta kotimaanliikenteen aluksissa annetussa laissa säädettäisiin merikalastusaluksella noudatettavasta enimmäistyöajasta. Lisäksi molempien lakien soveltamisalaa muutettaisiin siten, että lain enimmäistyöaikaa ja lepoaikaa koskevia säännöksiä sovellettaisiin myös aluksella muutoin kuin työsuhteessa työskenteleviin kalastajiin, jos aluksella samanaikaisesti työskentelee työntekijöitä työsopimuksen perusteella. Lisäksi merityöaikalakia muutettaisiin siten, että enimmäistyöaikaa ja lepoaikaa koskevat säännökset soveltuisivat jatkossa myös voitto-osuuskalastajiin. 

Laivaväestä ja aluksen turvallisuusjohtamisesta annettua lakia muutettaisiin siten, että vähintään 24 metriä pituisen aluksen päälliköllä olisi velvollisuus toimittaa miehistöluettelon tiedot laivanisännälle maihin ennen aluksen lähtöä tai välittömästi lähdön jälkeen. 

Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan 15 päivänä marraskuuta 2019. 

VALIOKUNNAN YLEISPERUSTELUT

Esitys liittyy kalastusalan työtä koskevan neuvoston direktiivin täytäntöönpanoon. Direktiivillä pyritään parantamaan EU:n jäsenvaltioiden lipun alla purjehtivilla aluksilla työskentelevien kalastajien työ- ja elinoloja sääntelyä yhdenmukaistamalla. Direktiivi perustuu EU:n tason työmarkkinajärjestöjen väliseen sopimukseen kalastusalan työtä koskevan Kansainvälisen työjärjestö ILO:n vuoden 2007 yleissopimuksen nro 188 täytäntöönpanosta. Yleissopimuksen määräykset koskevat mm. kalastusalusten miehitystä, päällikön velvollisuuksia, kalastajan lääkärintarkastuksia, terveydensuojelua ja sairaanhoitoa, työturvallisuutta, asuinympäristöä, vähimmäisikää, palvelussuhteen ehtoja sekä työ- ja lepoaikoja. 

Jäsenvaltioiden on tehtävä direktiivin edellyttämät säädösmuutokset viimeistään 15.11.2019. Direktiivin säännökset liittyvät työ- ja elinkeinoministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön sekä liikenne- ja viestintäministeriön toimialan lainsäädäntöön. Voimassa olevat säädökset kattavat jo nykyisin pääosan direktiivin vaatimuksista. 

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta pitää esitystä tarkoituksenmukaisena ja tarpeellisena ja puoltaa lakiehdotusten hyväksymistä eräin huomautuksin ja teknisluonteisin muutoksin. 

VALIOKUNNAN YKSITYISKOHTAISET PERUSTELUT

1. Laki merityösopimuslain 1 luvun 7 §:n ja 13 luvun 17 a §:n muuttamisesta

1 luvun 7 §. Vajaavaltaisen työsopimus.

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi merityösopimuslakia siten, että kalastusaluksella tehtävään työhön palkattavalta edellytetään nykyisin vaadittavan 16 vuoden vähimmäisiän lisäksi sitä, että palkattava henkilö on suorittanut oppivelvollisuutensa. Valiokunnan saaman selvityksen mukaan ehdotetun säännöksen sanamuotoa on syytä täsmentää. 

Oppivelvollisuudesta säädetään perusopetuslain ( 628/1998 ) 7 luvussa. Perusopetuslain 25 §:n mukaan Suomessa vakinaisesti asuvat lapset ovat oppivelvollisia. Oppivelvollisuus alkaa sinä vuonna, jona lapsi täyttää seitsemän vuotta, ja päättyy, kun perusopetuksen oppimäärä on suoritettu tai kun oppivelvollisuuden alkamisesta on kulunut 10 vuotta. Suomessa lähes kaikki lapset (Opetushallituksen tiedon mukaan 99,7 %) suorittavat perusopetuksen oppimäärän ja saavat perusopetuksen päättötodistuksen. Ehdotetun merityösopimuslain 1 luvun 7 §:n 1 momentin sanamuotoa on kuitenkin syytä täsmentää siten, että oppivelvollisuuden suorittamisen sijaan edellytykseksi säädetään oppivelvollisuuden päättyminen. 

Valiokunta toteaa lisäksi, että suomalaisilla perheyrityksillä kalastajan ammatti voi olla kulkenut suvussa jo monen sukupolven ajan. Kalastajaperheiden lapset ovat usein kykenemisensä mukaan mukana kalastuksessa jo alle 16-vuotiaina, mikä on tärkeää, jotta kalastajan ammatti voi siirtyä sukupolvelta seuraavalle. 

Työsopimuksen tekeminen edellyttää jo nykyisin alustyössä 16 vuoden ikää. Jos kysymys on kalastusaluksesta, jolla työskentelee samanaikaisesti työntekijäasemassa olevia henkilöitä, vähimmäisikää koskeva vaatimus koskisi jatkossa myös työtä, joka ei perustu työsopimukseen. Tämä ei kuitenkaan estä alle 16-vuotiaan mukanaoloa aluksella. Ehdotetulla sääntelyllä ei myöskään ole vaikutusta niihin tilanteisiin, joissa työtä tehdään aluksella perheoikeudellisilla perusteilla ilman työsopimusta, jos aluksella ei työskentele ulkopuolisia työntekijöitä. 

2. Laki merityöaikalain muuttamisesta

2 §. Poikkeukset soveltamisalasta.

Esityksessä on ehdotettu lain soveltamisalan poikkeuksia koskevan pykälän 8 kohdassa säädettäväksi, että lakia ”ei sovelleta työhön, jota tekee henkilö, joka on toimessa valtion aluksessa, jota käytetään puolustus- tai vartiointitehtäviin”. Saamansa selvityksen perusteella valiokunta katsoo tarkoituksenmukaiseksi korvata vartiointitehtävä-termi muualla lainsäädännössä Rajavartiolaitoksen tehtävistä käytetyillä käsitteillä ”rajavalvonta-, rajaturvallisuus- ja meripelastustehtävä”.  

VALIOKUNNAN PÄÄTÖSEHDOTUS

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan päätösehdotus:

Eduskunta hyväksyy muuttamattomana hallituksen esitykseen HE 291/2018 vp sisältyvät 3. ja 4. lakiehdotuksen. 

Eduskunta hyväksyy muutettuna hallituksen esitykseen HE 291/2018 vp sisältyvät 1. ja 2. lakiehdotuksen. (Valiokunnan muutosehdotukset) 

Valiokunnan muutosehdotukset merityösopimuslain 1 luvun 7 §:n ja 13 luvun 17 a §:n muuttamisesta 

1. 

Laki 

merityösopimuslain 1 luvun 7 §:n ja 13 luvun 17 a §:n muuttamisesta 

Eduskunnan päätöksen mukaisesti 

muutetaan merityösopimuslain ( 756/2011 ) 1 luvun 7 § ja 13 luvun 17 a §, sellaisena kuin niistä on 13 luvun 17 a § laissa 1115/2016 , seuraavasti: 

1 luku 

Yleiset säännökset 

7 § 

Vajaavaltaisen työsopimus 

Tässä laissa tarkoitettuun työhön voidaan palkata henkilö, joka työn aloittaessaan on vähintään 16-vuotias. Kalastusaluksella tehtävän työn osalta edellytetään lisäksi, että palkattavan henkilön oppivelvollisuus on päättynyt

Alaikäinen saa työntekijänä itse tehdä sekä irtisanoa ja purkaa työsopimuksensa. Huoltajalla on kuitenkin oikeus purkaa alaikäisen tekemä työsopimus, jos purkaminen on tarpeellista alaikäisen kasvatuksen, kehityksen tai terveyden takia. 

Vajaavaltaiseksi julistettu ja henkilö, jonka toimintakelpoisuutta on holhoustoimesta annetun lain ( 442/1999 ) nojalla rajoitettu, voi itse tehdä ja päättää työsopimuksensa. 

13 luku 

Erinäiset säännökset 

17 a § 

Laivanisännän vastuu aluksella ilman työsopimusta työskentelevistä 

Jos aluksella tehdään työtä, joka ei perustu työsopimukseen, laivaväestä ja aluksen turvallisuusjohtamisesta annetun lain ( 1687/2009 ) 2 §:n 9 kohdassa tarkoitettu laivanisäntä vastaa siitä, että aluksella työtä tekevän kanssa tehdään kirjallinen sopimus, josta käyvät ilmi vastaavat asiat kuin tämän lain 1 luvun 3 §:n 2 momentin mukaan työsopimuksesta on käytävä ilmi. Laivanisäntä vastaa myös siitä, että työtä aluksella ilman työsopimusta tekevään sovelletaan, mitä 1 luvun 3 §:n 3 ja 4 momentissa, 2 luvun 12 §:ssä, 3 luvun 2 ja 3 §:ssä sekä 13 luvun 16 §:ssä säädetään. Merikalastusaluksella tehtävän työn osalta on lisäksi noudatettava, mitä 1 luvun 7 §:ssä säädetään, jos aluksella samanaikaisesti työskentelee työntekijöitä työsopimuksen perusteella. 

Laivanisännän on otettava ja pidettävä voimassa vakuutus tai asetettava muu rahavakuus 1 momentissa tarkoitettujen työntekijöiden 13 a §:ssä tarkoitettujen kotimatka- ja hoitokustannusten maksamisen turvaamiseksi. 


Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 20 . 


2. 

Laki 

merityöaikalain muuttamisesta 

Eduskunnan päätöksen mukaisesti 

kumotaan merityöaikalain ( 296/1976 ) 1 §:n 3 momentti, sellaisena kuin se on laissa 941/2004

muutetaan 2 §, sellaisena kuin se on laeissa 942/1997 ja 941/2004 , sekä 

lisätään lakiin uusi 2 a ja 9 c § seuraavasti: 

2 § 

Poikkeukset soveltamisalasta 

Tätä lakia ei sovelleta työhön, jota tekee: 

1) sellaisen aluksen päällikkö, jossa päällikön lisäksi on toimessa vähintään kaksi henkilöä, paitsi mitä 9 a, 10 ja 19 a §:ssä säädetään; 

2) konepäällikkö ja ylin perämies, milloin heidän työtään ei ole jaettu vahtivuoroihin, paitsi mitä 9 a, 10 ja 19 a §:ssä säädetään; 

3) matkustaja-aluksen sellaisen talousosaston ylin esimies, jossa ylimmän esimiehen lisäksi on toimessa vähintään 15 henkilöä; 

4) työnantajan perheenjäsen, ellei aluksessa ole vakituisesti työssä myös muita henkilöitä; 

5) henkilö, joka tekee työtä aluksella vain sen ollessa satamassa; 

6) henkilö, joka tekee vain tilapäistä työtä aluksen lukuun; 

7) lääkäri, joka on otettu toimeen yksinomaan sairaanhoitoa varten; tai 

8) henkilö, joka on toimessa valtion aluksessa, jota käytetään puolustus tehtäviin taikka rajavalvonta-, rajaturvallisuus- ja meripelastus tehtäviin. 

2 a § 

Lain soveltaminen työhön merikalastusaluksessa 

Tätä lakia sovelletaan myös työhön merikalastusaluksessa, joka liikennöi työajasta kotimaanliikenteen aluksissa annetun lain (248/1982) soveltamisalan ulkopuolisilla vesialueilla. Lakia ei kuitenkaan sovelleta sen 9 a—9 c ja 10 §:ää lukuun ottamatta: 

1) sellaisen henkilön työhön, joka saa palkkansa yksinomaan voitto-osuutena; 

2) työhön, silloin kun alus on pyyntialueella. 

Lain 9 a—9 c ja 10 §:ää sovelletaan myös aluksella muutoin kuin työsuhteessa työskentelevään kalastajaan, jos aluksella samanaikaisesti työskentelee työntekijöitä työsopimuksen perusteella. 

9 c § 

Enimmäistyöaika merikalastusaluksella 

Merikalastusaluksella työskentelevän työntekijän työaika ei saa ylittää keskimäärin 48 tuntia viikossa 12 kuukauden ajanjakson aikana. 


Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 20 . 


3. 

Laki 

työajasta kotimaanliikenteen aluksissa annetun lain muuttamisesta 

Eduskunnan päätöksen mukaisesti 

muutetaan työajasta kotimaanliikenteen aluksissa annetun lain ( 248/1982 ) 1 § ja 12 c §:n 1 momentti, sellaisina kuin ne ovat, 1 § laissa 1339/2016 ja 12 c §:n 1 momentti laissa 152/2001 , ja 

lisätään lakiin uusi 9 b § seuraavasti: 

1 § 

Soveltamisala 

Tätä lakia sovelletaan merityösopimuslaissa ( 756/2011 ) tarkoitettuun työhön suomalaisessa kotimaanliikenteeseen käytettävässä aluksessa tai työnantajan määräyksestä väliaikaisesti muualla. 

Tämän lain sisävesi- ja meriliikennettä koskevien säännösten soveltaminen määräytyy sen perusteella, kummalla vesialueella työntekijä pääasiallisesti työskentelee. 

Tätä lakia ei sovelleta työhön, jota: 

1) tehdään merialueella kalastusaluksessa; 9 b, 10—12 ja 12 b §:n säännöksiä on kuitenkin noudatettava; 

2) tekee aluksen päällikkö, jos aluksessa hänen lisäkseen on työssä vähintään neljä henkilöä, joista yhdellä on perämiehen pätevyys; 10, 12 ja 12 c §:ssä säädettyä on kuitenkin noudatettava. 

Lain 9 b, 10—12 ja 12 b §:ää sovelletaan myös merikalastusaluksella muutoin kuin työsuhteessa työskentelevään kalastajaan, jos aluksella samanaikaisesti työskentelee työntekijöitä työsopimuksen perusteella. 

9 b § 

Enimmäistyöaika merikalastusaluksessa 

Merikalastusaluksessa kalastajan työaika ei saa ylittää keskimäärin 48 tuntia viikossa 12 kuukauden ajanjakson aikana. 

12 c § 

Päällikön vapaa-aikajaksot 

Edellä 1 §:n 3 momentin 2 kohdassa tarkoitetulla päälliköllä on työssäolon ajalta oikeus keskimäärin vähintään yhdeksään palkalliseen vapaapäivään kuukaudessa. Vapaapäiviä annettaessa on mahdollisuuksien mukaan noudatettava, mitä 18 §:ssä säädetään vuorottelujärjestelmästä. 



Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 20 . 


4. 

Laki 

laivaväestä ja aluksen turvallisuusjohtamisesta annetun lain 26 b §:n muuttamisesta 

Eduskunnan päätöksen mukaisesti  

lisätään laivaväestä ja aluksen turvallisuusjohtamisesta annetun lain ( 1687/2009 ) 26 b §:ään, sellaisena kuin se on laissa 467/2018 , uusi 4 momentti seuraavasti: 

26 b § 

Miehistöluettelo 


Vähintään 24 metriä pitkän kalastusaluksen päällikön on toimitettava miehistöluettelon tiedot laivanisännälle maihin ennen aluksen lähtöä tai välittömästi lähdön jälkeen. Pyydettäessä laivanisännän on toimitettava miehistöluettelon tiedot Rajavartiolaitokselle. 


Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 20 . 


Helsingissä 16.1.2019 

Asian ratkaisevaan käsittelyyn valiokunnassa ovat ottaneet osaa

puheenjohtaja Tarja Filatov /sd

varapuheenjohtaja Heli Järvinen /vihr

jäsen Reijo Hongisto /sin

jäsen Anna Kontula /vas

jäsen Jaana Laitinen-Pesola /kok

jäsen Rami Lehto /ps

jäsen Merja Mäkisalo-Ropponen /sd

jäsen Ilmari Nurminen /sd

jäsen Arto Pirttilahti /kesk

jäsen Veronica Rehn-Kivi /r

jäsen Juha Rehula /kesk

jäsen Eero Reijonen /kesk

jäsen Martti Talja /kesk

jäsen Juhana Vartiainen /kok

jäsen Eerikki Viljanen /kesk

varajäsen Antero Laukkanen /kd

Valiokunnan sihteerinä on toiminut

valiokuntaneuvos Maiju Tuominen

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.