Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry mietintöön

Puutteelliset hakuehdot

StVM 25/2008 vp - HE 135/2008 vp
Hallituksen esitys laiksi sairausvakuutuslain muuttamisesta

JOHDANTO

Vireilletulo

Eduskunta  on  19  päivänä    syyskuuta  2008 lähettänyt sosiaali- ja terveysvaliokuntaan valmistelevasti käsiteltäväksi hallituksen esityksen laiksi sairausvakuutuslain muuttamisesta ( HE 135/2008 vp ).

Lakialoite

Valiokunta on käsitellyt esityksen yhteydessä seuraavan aloitteen:

  • lakialoitteen laiksi sairausvakuutuslain 11 luvun 7 §:n muuttamisesta (LA 63/2007 vp — Leena Rauhala /kd ym.), joka on lähetetty valiokuntaan 9 päivänä lokakuuta 2007.

Asiantuntijat

Valiokunnassa ovat olleet kuultavina

  • lakimies Päivi Soitamo , ylitarkastaja Susanna Grimm-Vikman , sosiaali- ja terveysministeriö
  • etuuspäällikkö Suvi Onninen , Kansaneläkelaitos
  • asiantuntija  Vesa Rantahalvari , Elinkeinoelämän keskusliitto EK
  • lakimies Heli   Puura , Toimihenkilökeskusjärjestö STTK ry

Lisäksi kirjallisen lausunnon ovat antaneet Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry ja Suomen Yrittäjät.

HALLITUKSEN ESITYS JA LAKI-ALOITE

Hallituksen esitys

Esityksessä  ehdotetaan muutettavaksi sairausvakuutuslakia. Lain mukainen vähimmäismääräinen päiväraha korotettaisiin nykyisestä 15,20 eurosta päivässä työmarkkinatuen tasoiseksi 21,98 euroon päivässä. Esitys koskee myös Kansaneläkelaitoksen kuntoutusetuuksista ja kuntoutusrahaetuuksista annetun lain mukaisen kuntoutusrahan vähimmäismäärää. Koska tarkoituksena on, että valtion rahoitusosuus vähimmäismääräisten päivärahojen rahoituksessa säilytetään ennallaan, esityksessä ehdotetaan, että valtion varoista ei rahoitettaisi niitä sairausvakuutuslain mukaisia päivärahoja, joiden määrä on määräytynyt edeltävän etuuden perusteella ja jotka ovat vähintään vähimmäismäärän suuruisia.

Esitys  liittyy  valtion   vuoden  2009 talousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä tammikuuta 2009.

Lakialoite

Lakialoitteessa ehdotetaan vähimmäismääräisen vanhempainrahan korottamista työttömän peruspäivärahan tasolle.

VALIOKUNNAN KANNANOTOT

Perustelut

Pääministeri Matti Vanhasen II hallitusohjelman mukaan lapsiperheiden  köyhyyttä vähennetään ja eriarvoistumiskehitykseen puututaan. Hallituksen  esitykseen  sisältyvä  ehdotus alimpien äitiys-, isyys- ja vanhempainpäivärahojen sekä  erityishoitorahan  samoin   kuin sairauspäivärahan ja kuntoutusrahan määrän korottamisesta toteuttaa tätä tavoitetta. Vähimmäismääräisten päivärahojen jälkeenjääneisyys on ollut lisäämässä sekä lapsiperheiden että pitkäaikaissairaiden köyhyysriskiä. Esimerkiksi vuonna 2007   äitiys-    ja  vanhempainpäivärahaa sai vähimmäismäärän   suuruisena   15 prosenttia äideista.

Vähimmäismääräiset päivärahaetuudet ehdotetaan hallitusohjelman mukaisesti nostettavaksi työmarkkinatuen tasolle. Tasokorotus on merkittävä, koska päivärahojen vähimmäismäärä nousee  380  eurosta  noin  550   euroon  kuukaudessa ja korotus tuo siten 170 euron lisäyksen vähimmäispäivärahalla olevan tuloihin. Samalla on huomattava, että uudistuksen johdosta vähimmäismäärää saavien osuus tulee kasvamaan,  koska   monien  pienituloisten ansiosidonnainen päiväraha jää pienemmäksi kuin nyt säädettävä päivärahan minimimäärä. Uudistus hyödyttää näin paitsi kokonaan ansiotuloja vailla olevia, myös pienten ansiotulojen varassa eläviä. Korotuksen kustannusvaikutus olisi valtiolle arviolta 41,1 miljoonaa euroa vuonna 2009.

Valiokunta pitää etuuksien korottamista myönteisenä lapsiperheiden ja pienimmällä sairauspäivärahalla olevien aseman parantamisen kannalta. Tasokorotus on tärkeä myös sen vuoksi, että se vähentää tarvetta viimesijaiseen turvaan eli toimeentulotukeen. Valiokunta on useissa kannanotoissaan painottanut ensisijaisten, syyperusteisten etuuksien tason nostamista, jotta tarve toimeentulotukeen vähenisi.

Sosiaaliturvauudistusta valmistelevan komitean tavoitteena on työn kannustavuuden parantaminen, köyhyyden vähentäminen sekä riittävän perusturvan tason turvaaminen kaikissa elämäntilanteissa. Tason riittävyyttä on arvioitava myös nyt hyväksyttävän uudistuksen jälkeen.

Kansaneläkeindeksin pisteluku vuodelle 2009 on vahvistettu suuremmaksi kuin mitä esitystä annettaessa  oletettiin.  Jotta  sairaus-  ja vanhempainpäivärahan sekä erityishoitorahan vähimmäismäärä olisi työmarkkinatuen suuruinen 1 päivästä tammikuuta 2009 alkaen, valiokunta ehdottaa lakiehdotuksen 7 §:ssä säädettävää päivärahan  määrää  nostettavaksi   indeksin pistelukua vastaavasti eli 21,98 euron sijasta 22,04 euroon arkipäivältä.

Aloite

Valiokunnan mietintö toteuttaa aloitteen sisällön. Koska ehdotettu sääntelytarve on näin poistunut, aloite ehdotetaan hylättäväksi.

Päätösehdotus

Edellä  esitetyn perusteella sosiaali- ja terveysvaliokunta ehdottaa,

että lakiehdotus hyväksytään muutoin hallituksen esityksen mukaisena paitsi 11 luvun 7 § muutettuna (Valiokunnan muutosehdotus)  ja

että lakialoite LA 63/2007 vp hylätään.

Valiokunnan muutosehdotus

11 luku

Päivärahaetuuksien määrä

7 §

Sairaus- ja vanhempainpäivärahan sekä erityishoitorahan vähimmäismäärä

Sairaus- ja vanhempainpäivärahan sekä erityishoitorahan vähimmäismäärä on 22,04 euroa arkipäivältä.


Helsingissä 7 päivänä marraskuuta 2008

Asian ratkaisevaan käsittelyyn valiokunnassa ovat ottaneet osaa

pj. Juha Rehula /kesk
vpj. Sirpa Asko-Seljavaara /kok
jäs. Risto Autio /kesk
Hannakaisa Heikkinen /kesk
Arja Karhuvaara /kok
Anneli Kiljunen /sd
Marjaana Koskinen /sd
Jukka Mäkelä /kok
Håkan Nordman /r
Päivi Räsänen /kd
Paula Sihto /kesk
Anni Sinnemäki /vihr
Lenita Toivakka /kok
Erkki Virtanen /vas

Valiokunnan sihteerinä on toiminut

valiokuntaneuvos Eila Mäkipää

VASTALAUSE

Perustelut

Sairausvakuutuksen vähimmäispäivärahat
11 luvun 7 §. Sairaus- ja vanhempainpäivärahan sekä erityishoitorahan vähimmäismäärä.

Valiokunnan mietinnön mukainen korotus 6,82 eurolla päivää kohti sairausvakuutuksen vähimmäispäivärahoihin on merkittävä yksittäinen myönteinen muutos vähimmäisturvan parantamiseksi.

Elinkustannusten ja ansiotason muutos viimeisen 15 vuoden aikana, jolloin sairausvakuutuksen vähimmäisturvaa ei ole korotettu yleistä kustannustasoa vastaavasti, on tosiasiassa leikannut kuitenkin päivärahaa siinä määrin, että tämäkään korotus ei turvaa riittävästi sairauden aikaista toimeentuloturvaa. Erityisesti lapsiperheiden osalta sekä pitkään sairastavien ja kalliita lääkkeitä käyttävien osalta päiväraha korotettunakin on edelleen riittämätön. Sairausvakuutuksen vähimmäispäivärahaa ei nykyisen lain mukaan koroteta lasten lukumäärän perusteella, kuten toimeentulotuessa ja työttömyysturvassa.

Ehdotin nimissäni olevan lakialoitteen mukaisesti (LA 87/2008 vp), että vuoden 2009 alusta (1.1.—30.6.2009) sairausvakuutuslain vähimmäispäivärahoja,  kuten sairaus-, äitiys-, vanhempainpäivärahaa  ja erityishoitorahaa, korotetaan nykyisestä 380 eurosta kuukaudessa vuoden 2009 yksinäisen henkilön täyden kansaneläkkeen tasolle. Tämä on 4,6 prosentin kansaneläkeindeksitarkistuksella vuodelle 2009 584,14 euroa kuukaudessa. Lakialoitteen mukaisesti ehdotin, että sairausvakuutuksen kaikki vähimmäispäivärahat  kytkettäisiin  suoraan kansaneläkelaissa olevaan säännökseen yksinäisen henkilön  täyden  kansaneläkkeen määrästä. Eläketason myöhemmät muutokset nostaisivat automaattisesti sairausvakuutuksen vähimmäispäivärahoja.

Lisäksi ehdotin, että näin korotettuja vähimmäisturvaetuuksia ja kansaneläkettä edelleen korotettaisiin 100 eurolla kuukaudessa 1.7.2009 lukien.

Vähimmäispäivärahojen  sitominen kansaneläkeindeksiin ja lapsikorotusten lisääminen sairaus-,  äitiys-,  isyys-  ja vanhempainpäivärahoihin
11 luvun 7 §:n uusi 2 momentti.

Ehdotin uutena säännöstä, jonka mukaan 7 §:n 1 momentissa mainitut vähimmäisetuudet ja niiden määräytymisperusteet sekä lisättäväksi  ehdotetut lapsikorotukset sidotaan hintatason muutoksiin siten kuin kansaeläkeindeksistä annetussa laissa (456/2001) säädetään lukuun ottamatta tämän lain 11 luvun 1 §:ssä mainittuja tulorajojen ja työtulojen määriä. Tässä momentissa säädetyt rahamäärät vastaavat kansaneläkeindeksin sitä pistelukua, jonka mukaan vuoden 2001 tammikuussa maksettavina olevien kansaneläkkeiden suuruus lasketaan.

11 luvun 7 §:n uusi 3 momentti (Lapsikorotus).

Ehdotin uutta säännöstä, jonka mukaan sairaus- ja vanhempainrahaa saavan päivärahaa nostettaisiin huollettavien lasten lukumäärän mukaan porrastetulla lapsikorotuksella. Tällä hetkellä sairaus- ja vanhempainrahoja ei koroteta huollettavien lasten aiheuttamien lisäkustannusten perusteella, kuten työttömyysturvan osalta säädetään työttömyysturvalaissa. Uuden 7 §:n 3 momentin mukaan sairaus-, äitiys-, isyys- ja vanhempainpäivärahan saajalle, jolla on huollettavanaan 18 vuotta nuorempi lapsi, maksetaan päiväraha korotettuna lapsikorotuksella, jonka suuruus yhdestä lapsesta on 4,21 euroa, kahdesta lapsesta yhteensä 6,18 euroa ja kolmesta tai useammasta lapsesta yhteensä 7,97 euroa.

Ehdotus

Edellä olevan perusteella ehdotan,

että lakiehdotus hyväksytään muutoin valiokunnan mietinnön mukaisena paitsi 11 luvun 7 § muutettuna seuraavasti:

Vastalauseen muutosehdotus

11 luku

Päivärahaetuuksien määrä

7 §

Sairaus- ja vanhempainpäivärahan sekä erityishoitorahan vähimmäismäärä

Sairaus-, äitiys-, isyys- ja vanhempainpäivärahan sekä erityishoitorahan vähimmäismäärä on kansaneläkelain (568/2007) 19 §:ssä tarkoitetun yksinäisen henkilön täyden kansaneläkkeen määrä kuukaudessa, ja päivärahan vähimmäismäärä saadaan jakamalla kuukauden vähimmäismäärä 21,5:llä.

Sairaus-, äitiys-, isyys- ja vanhempainpäivärahan saajalle, jolla on huollettavanaan 18 vuotta nuorempi lapsi, maksetaan päiväraha korotettuna lapsikorotuksella, jonka suuruus yhdestä lapsesta on 4,21 euroa, kahdesta lapsesta yhteensä 6,18 euroa ja kolmesta tai useammasta lapsesta yhteensä 7,97 euroa.

Edellä 1   momentissa säädetyt vähimmäisetuudet ja niiden määräytymisperusteet sekä 2 momentissa säädetyt lapsikorotukset sidotaan hintatason muutoksiin siten kuin kansaneläkeindeksistä annetussa laissa (456/2001) säädetään, lukuun ottamatta tämän lain 11 luvun 1 §:ssä mainittuja tulorajojen ja työtulojen määriä. Tässä momentissa säädetyt rahamäärät vastaavat kansaneläkeindeksin sitä pistelukua, jonka mukaan vuoden 2001 tammikuussa maksettavina olevien kansaneläkkeiden suuruus lasketaan.


Helsingissä 7 päivänä marraskuuta 2008

Erkki Virtanen /vas

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.