Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry mietintöön

Puutteelliset hakuehdot

StVM 52/2006 vp - HE 259/2006 vp
Hallituksen esitys Maailman terveysjärjestön kansainvälisen   terveyssäännöstön   (2005) hyväksymisestä ja laiksi sen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta

JOHDANTO

Vireilletulo

Eduskunta  on  14  päivänä  marraskuuta 2006 lähettänyt sosiaali- ja terveysvaliokuntaan valmistelevasti käsiteltäväksi hallituksen esityksen Maailman terveysjärjestön kansainvälisen terveyssäännöstön (2005) hyväksymisestä ja laiksi sen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta ( HE 259/2006 vp ).

Asiantuntijat

Valiokunnassa ovat olleet kuultavina

  • lääkintöneuvos Merja Saarinen , sosiaali- ja terveysministeriö
  • tutkimusprofessori  Petri Ruutu , Kansanterveyslaitos
  • kansainvälisten  asiain sihteeri Johan Skjäl , Ilmailuhallinto
  • ylitarkastaja SiIja Laakkonen , Ilmailulaitos Finavia
  • erityisasiantuntija Sinikka Huhtala , erityisasiantuntija Tarja Hartikainen , Suomen Kuntaliitto

Lisäksi kirjallisen lausunnon on antanut

  • , Suomen Satamaliitto

HALLITUKSEN ESITYS

Esityksessä ehdotetaan, että eduskunta hyväksyisi  Genevessä 23 päivänä toukokuuta 2005 hyväksytyn Maailman terveysjärjestön kansainvälisen terveyssäännöstön (2005). Terveyssäännöstön  tavoitteena  on   tautien kansainvälisen leviämisen  ehkäisy,  torjunta ja hallinta käyttäen  kansanterveydellisiä  keinoja, jotka ovat oikeassa suhteessa ja rajoittuvat kansanterveysuhkiin aiheuttamatta tarpeettomia häiriöitä kansainväliselle liikenteelle ja kaupalle.

Terveyssäännöstön määräyksistä osa kuuluu jäsenvaltioiden  toimivaltaan  ja  osa yhteisön yksinomaiseen toimivaltaan.

Suomen voimassa oleva oikeus täyttää pääosin terveyssäännöstössä sopimusvaltioille asetetut vaatimukset.

Esitykseen sisältyy lakiehdotus terveyssäännöstön lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten  voimaansaattamisesta. Terveyssäännöstö tulee voimaan 24 kuukauden kuluttua siitä, kun Maailman terveysjärjestön pääjohtaja ilmoitti Maailman  terveysjärjestön  yleiskokouksen hyväksyneen  tämän  terveyssäännöstön  eli  15 päivänä kesäkuuta 2007. Tarkoituksena on, että terveyssäännöstö tulee Suomen osalta voimaan samana päivänä. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan samana ajankohtana kuin terveyssäännöstö.

VALIOKUNNAN KANNANOTOT

Perustelut

Hallituksen esityksen perusteluista ilmenevistä syistä ja saamansa selvityksen perusteella valiokunta pitää esitystä tarpeellisena ja tarkoituksenmukaisena. Valiokunta puoltaa sopimuksen ja lakiehdotuksen hyväksymistä.

Kansainvälinen terveyssäännöstö on tärkeä väline tarttuvien tautien leviämisen ehkäisemisessä  ja hallinnassa. Terveyssäännöstössä on sovittu oikeasuhtaisesti kansanterveydellisistä keinoista,  joilla voidaan tehokkaasti puuttua terveysuhkiin   muun   muassa   parantamalla tiedonkulkua  valtioiden  välillä ja kehittämällä yhteiset menettelytavat kansainvälisen liikenteen ja kaupan järjestämiseksi kansanterveysuhan aikana. Keskeisin muutos on velvollisuus ilmoittaa WHO:lle tapahtumat, joista voi seurata kansainvälinen terveysuhka. Pääasiallisesti terveyssäännöstön määräykset koskevat tartuntatauteja, mutta ilmoitusvelvollisuuden piiriin luetaan myös esimerkiksi kemialliset ja säteilytilanteet, mikäli ne täyttävät terveyssäännöstössä määritellyt ehdot.

Suomen terveydenhuollon lainsäädäntö vastaa pääosin terveyssäännöstön sopimusvaltioille asettamia vaatimuksia. Tämän vuoden joulukuun alusta voimaan tulleilla tartuntatautilain muutoksilla on parannettu mahdollisuuksia yleisvaarallisten ja niihin verrattavien tartuntatautien leviämisen estämiseen ottamalla lakiin säännökset henkilöiden ja tavaroiden karanteeniin määräämisestä (989/2006). Terveyssäännöstön uudistus edellyttää kuitenkin isorokon ja influenssa A-viruksen alatyypin H5N1 lisäämistä tartuntatautiasetuksen yleisvaarallisten tautien luetteloon. Valiokunnan saaman selvityksen mukaan ilma-aluksia koskevia säädöksiä, ohjeita ja eri toimijoiden tehtävänjakoa ja niihin mahdollisesti tarvittavia muutoksia selvitetään vielä ministeriöiden ja muiden tahojen yhteistyönä.

Suomessa terveyssäännöstön 4 artiklan mukaisena yhteysviranomaisena toimii Kansanterveyslaitos. Täysimääräinen velvoitteiden täyttäminen edellyttää lisäksi nopeaan tiedonvälitykseen kykenevien valtakunnallisten ja alueellisten päivystysjärjestelyjen toteuttamista sekä osittain puuttuvien alueellisten ja kuntatason valmiussuunnitelmien laatimista.

Terveyssäännöstön 40 artiklan mukaan matkustajilta ei tule periä maksua muun muassa määrätyistä terveystarkastuksista, rokotuksista tai eristys- ja karanteenitoimista. Muista terveystoimista voidaan periä maksu, joka ei saa ylittää palvelun tuottamisesta aiheutuvia kustannuksia. Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain 13 §:n mukaan muulta kuin  Suomessa asuvalta voidaan asetuksella säätää  perittäväksi  maksu  ja  korvaus asiakasmaksulaista poikkeavin perustein, jollei Suomea sitovasta kansainvälisestä sopimuksesta muuta johdu. Terveyssäännöstö on asiakasmaksulain 13 §:ssä tarkoitettu kansainvälinen sopimus, joka rajoittaa mahdollisuuksia periä maksuja muulta kuin Suomessa asuvalta henkilöltä. Valiokunnan käsityksen mukaan esimerkiksi silloin,  kun  Suomeen saapuu suuri määrä yleisvaarallisen tartuntataudin leviämisen estämiseksi karanteenin tai sairaalahoitoon määrättäviä matkustajia, tulisi valtion korvata kustannukset, jotta ne eivät muodostuisi kohtuuttoman suuriksi yksittäisille kunnille.

Päätösehdotus

Edellä esitetyn perusteella sosiaali- ja terveysvaliokunta ehdottaa,

että eduskunta hyväksyy Genevessä 23 päivänä toukokuuta 2005 hyväksytyn Maailman terveysjärjestön terveyssäännöstön (2005) siltä osin kuin se kuuluu Suomen toimivaltaan ja

että lakiehdotus hyväksytään muuttamattomana.

Helsingissä 15 päivänä joulukuuta 2006

Asian ratkaisevaan käsittelyyn valiokunnassa ovat ottaneet osaa

pj. Valto Koski /sd
vpj. Eero Akaan-Penttilä /kok
jäs. Sirpa Asko-Seljavaara /kok
Anneli Kiljunen /sd
Marjaana Koskinen /sd
Pehr Löv /r
Riikka Moilanen-Savolainen /kesk
Aila Paloniemi /kesk
Leena Rauhala /kd
Juha Rehula /kesk
Paula Risikko /kok
Arto Seppälä /sd
Osmo Soininvaara /vihr
Tapani Tölli /kesk
Erkki Virtanen /vas
Tuula Väätäinen /sd

Valiokunnan sihteerinä on toiminut

valiokuntaneuvos Harri Sintonen

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.