Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry mietintöön

Puutteelliset hakuehdot

StVM 8/2004 vp - HE 61/2004 vp
Hallituksen esitys laeiksi työttömyysturvalain ja vuorotteluvapaalain 20 ja 21 §:n muuttamisesta

JOHDANTO

Vireilletulo

Eduskunta  on  27 päivänä huhtikuuta 2004 lähettänyt sosiaali-  ja terveysvaliokuntaan valmistelevasti käsiteltäväksi hallituksen esityksen laeiksi työttömyysturvalain ja vuorotteluvapaalain 20 ja 21 §:n muuttamisesta ( HE 61/2004 vp ).

Lausunto

Eduskunnan päätöksen mukaisesti työelämä- ja tasa-arvovaliokunta on antanut asiasta lausunnon (TyVL 6/2004 vp), joka on otettu tämän mietinnön liitteeksi.

Asiantuntijat

Valiokunnassa ovat olleet kuultavina

  • hallitusneuvos Pasi Koskinen , hallitussihteeri Kirsi Päivänsalo , sosiaali- ja terveysministeriö
  • lainsäädäntöneuvos Pasi Järvinen , työministeriö
  • asiamies Mikko Räsänen , Palvelutyönantajat
  • lakimies Kalle Räisänen , Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry
  • työmarkkina-asiamies Merja Berglund , Suomen Yrittäjät
  • lakimies Markku Salomaa , Toimihenkilökeskusjärjestö STTK ry

HALLITUKSEN ESITYS

Esityksessä ehdotetaan työttömyysturvalakia muutettavaksi siten, että henkilöllä ei ole oikeutta  työttömyysetuuteen  vastaavalta ajalta,  miltä  työnantaja  maksaa  hänelle sairauspäivärahan enimmäisajan täyttymisen jälkeen sairausajan  palkkaa  tai  muuta vastaavaa korvausta kokoaikatyön perusteella. Esityksessä ehdotetaan myös, että työnantajalta saatu taloudellinen etuus, joka perustuu työnantajan ja työntekijän väliseen, työsuhteen päättymiseen liittyvään sopimukseen tai muuhun vastaavaan järjestelyyn, voidaan jaksottaa myös etuuden maksamisajankohdasta lukien. Lisäksi ehdotetaan, että työkyvyttömyyseläkettä osaeläkkeenä tai osa-aikaeläkettä saaneen henkilön ansiopäivärahan perusteena oleva palkka ei määräydy eläkkeen alkamishetkellä vallinneen tilanteen mukaisesti vaan eläkkeen päättymisen jälkeisen työssäoloehdon perusteella, jos työssäoloehto täyttyy kokonaisuudessaan eläkkeen päättymisen jälkeisenä aikana.

Ansiopäivärahan taso määräytyisi vastaavasti myös henkilöllä, joka on ollut vuorotteluvapaakokeilusta annetun lain tai vuorotteluvapaalain mukaisella vuorotteluvapaalla tai saanut julkisesta työvoimapalvelusta annetussa laissa tarkoitettua osa-aikalisää tai ollut osittaisella hoitovapaalla. Myöskään osatyökyvyttömyyseläkettä osaeläkkeenä tai osa-aikaeläkettä saaneen yrittäjän ansiopäivärahan perusteena oleva työtulo ei määräytyisi enää eläkkeen alkamishetkellä vallinneen tilanteen mukaisesti, jos yrittäjän työssäoloehto täyttyy kokonaisuudessaan eläkkeen päättymisen jälkeisenä aikana. Lisäksi ehdotetaan, että työttömyysturvalakiin lisätään oikeudenkäyntikulujen jakamista koskeva säännös.

Työttömyysturvalautakunta  ja vakuutusoi-keus voi velvoittaa työvoimaviranomaisen korvaamaan oikeudenkäyntikulut kokonaisuudessaan tai osaksi Kansaneläkelaitokselle tai työttömyyskassalle asiassa, jossa Kansaneläkelaitos tai työttömyyskassa velvoitetaan suorittamaan oikeudenkäyntikuluja asianosaiselle ja Kansaneläkelaitoksen tai työttömyyskassan oikeudenkäyntikulujen suoritusvelvollisuus perustuu pääasiassa tai osittain työvoimapoliittiseen lausuntoon. Myös vuorotteluvapaalakiin ehdotetaan tehtäväksi viittaus työttömyysturvalain oikeudenkäyntikulujen jakamista koskevaan säännökseen,  jota  sovellettaisiin myös vuorottelukorvausta koskevissa asioissa. Työttömyysturva-asiamiehelle ehdotetaan oikeutta hakea valittamalla muutosta oikeudenkäyntikulujen jakamista koskevaan työttömyysturvalautakunnan päätökseen sekä työttömyysturvalain että vuorotteluvapaalain mukaisessa asiassa. Työttömyysturvalakia ehdotetaan lisäksi muutettavaksi siten, että tarkistettaessa ansiopäivärahan perusteena olevaa palkkaa päivärahan alkamisajankohtaa vastaavaksi käytettäisiin työntekijäin eläkelain mukaista palkkakerrointa.

Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian niiden tultua hyväksytyiksi. Työttömyysturvalain 14 luvun 2 §, joka koskee palkkakertoimen käyttöönottoa, on kuitenkin tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä tammikuuta 2005.

VALIOKUNNAN KANNANOTOT

Yleisperustelut

Hallituksen  esityksessä ehdotetaan muutettaviksi työttömyysturvalain säännöksiä, jotka koskevat  sairausajalta  maksettavaa työttömyyskorvausta, työsuhteen päättymisen johdosta saadun taloudellisen edun jaksottamista ja ansiopäivärahan suuruuden määräytymistä eläkkeen tai vuorottelu- tai hoitovapaan päätyttyä. Säännösten tarkistamistarve näiltä osin on tullut esiin vuoden 2003 alusta voimaan tulleen uuden työttömyysturvalain toimeenpanon seurannassa. Valiokunta pitää ehdotuksia tarpeellisina ja tarkoituksenmukaisina. Valiokunta pitää myös hyvänä, että lakiin ehdotetaan uutta säännöstä, jonka mukaan työvoimaviranomainen voidaan velvoittaa korvaamaan oikeudenkäyntikulut osaksi tai kokonaan asiassa, jossa oikeudenkäyntikulujen korvausvastuun aiheuttanut päätös perustuu kokonaan tai osittain sitovaan työvoimapoliittiseen lausuntoon.

Työttömyysturvalain säännöksiä ehdotetaan lisäksi muutettavaksi ansiopäivärahan perusteena  olevan palkan tarkistamisessa käytettävän indeksin osalta. Vuoden 2005 alusta lukien palkkaa tarkistettaisiin uuden eläkelainsäädännön mukaisella palkkakertoimella. Valiokunta toteaa, että uuden eläkelainsäädännön johdosta työttömyysturvaa samoin kuin eräitä muitakin etuuksia koskevia säännöksiä on vielä syytä tarkistaa muiltakin osin sen varmistamiseksi, etteivät yhteensopimattomat säännökset muodosta tarpeettomia kannusteita poistua työelämästä.

Valiokunnan saaman tiedon mukaan sairauspäivärahan ja työttömyysetuuden yhteensovituksessa on uuden työttömyysturvalain voimaantulon jälkeen ilmennyt epäkohtia, joiden selvittäminen on tarpeen. Valiokunta toteaa, ettei uuden lain 3 luvun 3 §:n 4 momentin säännöksellä, jossa säädetään oikeudesta työttömyysetuuteen sairauspäivärahan omavastuuajalta, ollut tarkoitus heikentää työttömän oikeutta työttömyysetuuteen.

Yksityiskohtaiset perustelut

1. Työttömyysturvalaki
12 luvun 9 §. Oikeudenkäyntikulujen jakaminen.

Työttömyysturvalautakunta ja vakuutusoikeus voivat velvoittaa kansaneläkelaitoksen tai työttömyyskassan suorittamaan asianosaisen oikeudenkäyntikuluja paitsi asianosaiselle myös oikeusapulain 22 §:n nojalla suoraan valtiolle. Koska hallituksen esityksen sanamuoto on tarkoitettu kattamaan myös suoraan valtiolle määrätyt oikeudenkäyntikulut, ehdottaa sosiaali- ja terveysvaliokunta säännöksen sanamuodon täsmentämistä siten, että korvausvelvollisuus koskee asianosaisen oikeudenkäyntikuluja.

Valiokunta ehdottaa lisäksi 1. lakiehdotuksen voimaantulosäännöksen 2 momentin teknistä tarkistamista.

2. Laki vuorotteluvapaalain 20 ja 21 §:n muuttamisesta
21 §.

Valiokunta ehdottaa pykälän tarkistamista sen johdosta, että säännöstä on muutettu 7.5.2004 vahvistetulla lailla (363/2004), joka tulee voimaan 1.6.2004.

Valiokunta ehdottaa samasta syystä johtolauseen teknistä tarkistamista.

Päätösehdotus

Edellä esitetyn perusteella sosiaali- ja terveysvaliokunta ehdottaa,

että lakiehdotukset hyväksytään seuraavasti muutettuina (Valiokunnan muutosehdotukset):

Valiokunnan muutosehdotukset

1.

Laki

työttömyysturvalain muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan 30 päivänä joulukuuta 2002 annetun työttömyysturvalain (1290/2002) 3 luvun 3 §:n 3 momentti, 3 luvun 6 §:n 1 momentti, 6 luvun 4 §:n 3 momentti, 6 luvun 5 §:n 3 momentti, 12 luvun 1 §:n 3 momentti ja 14 luvun 2 § sellaisena kuin niistä on 14 luvun 2 § laissa 1364/2003, ja

lisätään 12 lukuun uusi 9 §, seuraavasti

3 luku

Etuuden saamisen yleiset rajoitukset

3 ja 6 §

(Kuten HE)

6 luku

Työttömyyspäivärahan määrä ja kesto

4 ja 5 §

(Kuten HE)

12 luku

Muutoksenhaku

1 §

(Kuten HE)

9 §

Oikeudenkäyntikulujen jakaminen

Työttömyysturvalautakunta  ja  vakuutusoikeus voivat velvoittaa työvoimaviranomaisen korvaamaan oikeudenkäyntikulut kokonaisuudessaan tai osaksi Kansaneläkelaitokselle tai työttömyyskassalle asiassa, jossa Kansaneläkelaitos tai työttömyyskassa velvoitetaan suorittamaan asianosaisen oikeudenkäyntikuluja (poist.) ja oikeudenkäyntikulujen suoritusvelvollisuus perustuu pääasiassa tai osittain 11 luvun 4 §:n mukaiseen työvoimapoliittiseen lausuntoon. Työvoimatoimikuntaa tai työvoimatoimistoa on kuultava korvausvastuun jakamisesta.

14 luku

Erinäisiä säännöksiä

2 §

(Kuten HE)


Voimaantulosäännös

(1 mom. kuten HE)

Tämän lain 6 luvun 4 §:n 3 momenttia ja 5 §:n 3 momenttia sovelletaan kun työssäoloehto täyttyy kokonaisuudessaan tämän lain tultua voimaan. Jos työssäoloehto täyttyy kokonaisuudessaan eläkkeen päättymisen jälkeen, mutta kuitenkin osittain tämän lain tultua voimaan, sovelletaan ennen tämän lain voimaantuloa voimassa ollutta lakia

(3 ja 4 mom. kuten HE)


2.

Laki

vuorotteluvapaalain 20 ja 21 §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan 30 päivänä joulukuuta 2002 annetun vuorotteluvapaalain (1305/2002) 21 §:n 1 momentti, sellaisena kuin se on laissa 363/2004, ja

lisätään 20 §:ään uusi 5 momentti, seuraavasti

20 §

(Kuten HE)

21 §

Työttömyysturva- ja työttömyyskassalain soveltaminen

Vuorottelukorvauksen hakemisesta, epäämisestä myöhästyneen hakemuksen johdosta, maksamistavasta, maksamisen väliaikaisesta keskeyttämisestä tai vähentämisestä, etuuspäivien määrästä viikossa, vuorottelukorvausta koskevasta päätöksestä, päätöksen poistamisesta ja itseoikaisusta, takaisinperintäsaatavan vanhentumisesta, velvollisuudesta tietojen antamiseen, oikeudesta saada tietoja ja ulosottomiehen tiedonsaantioikeudesta, tietojen saamisesta ja luovuttamisesta, oikeudenkäyntikulujen jakamisesta sekä työttömyysturvalautakunnasta on voimassa, mitä työttömyysturvalaissa ja työttömyyskassalaissa (603/1984) säädetään, jollei tässä laissa toisin säädetä.


Voimaantulosäännös

(Kuten HE)


Helsingissä 25 päivänä toukokuuta 2004

Asian ratkaisevaan käsittelyyn valiokunnassa ovat ottaneet osaa

pj. Valto Koski /sd
vpj. Eero Akaan-Penttilä /kok
jäs. Sirpa Asko-Seljavaara /kok
Anneli Kiljunen /sd
Marjaana Koskinen /sd
Pehr Löv /r
Riikka Moilanen-Savolainen /kesk
Aila Paloniemi /kesk
Leena Rauhala /kd
Paula Risikko /kok
Arto Seppälä /sd
Osmo Soininvaara /vihr
Tapani Tölli /kesk
Raija Vahasalo /kok
Erkki Virtanen /vas
vjäs. Satu Taiveaho /sd

Valiokunnan sihteerinä on toiminut

valiokuntaneuvos Eila Mäkipää

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.