Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry mietintöön

Puutteelliset hakuehdot

HaVM 15/1993 - HE 22/1993
Hallintovaliokunnan mietintö n:o 15 hallituksen esityksestä laiksi eräistä poikkeuksista papiston erioikeuksiin

Eduskunta on 14 päivänä huhtikuuta 1993 lähettänyt hallintovaliokunnan valmistelevasti käsiteltäväksi hallituksen esityksen n:o 22.

Perustuslakivaliokunta on eduskunnan päätöksen mukaisesti antanut valiokunnalle lausuntonsa. Lausunto (PeVL 18) on otettu tämän mietinnön liitteeksi.

Valiokunnassa ovat olleet kuultavina vanhempi hallitussihteeri Marjatta Lehtinen opetusministeriöstä, kirkkoneuvos Matti Halttunen kirkkohallituksesta, apulaistoiminnanjohtaja Esko Jossas Suomen kirkon pappisliitosta ja toiminnanjohtaja Katri Kuuskoski Suomen Kanttori-urkuriliitosta.

Hallituksen esitys

Hallituksen esityksessä ehdotetaan säädettäväksi laki eräistä poikkeuksista papiston erioikeuksiin. Papiston erioikeuksien mukaan kirkkoherraa, kappalaista ja kanttoria ei voida nykyisin siirtää toiseen virkaan, elleivät he anna siihen suostumustaan. Ehdotetun lain mukaan kirkkolaissa voitaisiin säätää, että kirkkoherra, kappalainen ja kanttori, jonka virka seurakuntajaon muuttamisen takia lakkautetaan, voidaan siirtää toiseen virkaan.

Valiokunnan kannanotot

Esitys perustuu kirkolliskokouksen ehdotukseen ja liittyy valiokunnassa käsiteltävänä olevaan hallituksen esitykseen n:o 23 kirkkolaiksi. Nyt käsiteltävänä olevassa hallituksen esityksessä viitataan ainoastaan kirkkolakiehdotuksen 13 luvun 3 §:ään, joka koskee kirkkoherran, kappalaisen ja kanttorin siirtämistä toiseen virkaan seurakuntajaon muuttamisen yhteydessä. Valiokunta toteaa, että tässä yhteydessä on lisäksi otettava huomioon ehdotetun uuden kirkkolain 6 luvun 13 §:n 3 momentti, joka puolestaan koskee muun ohella kirkkoherranviran haltijan velvoittamista tuomiokapitulin päätöksellä siirtymään erityisistä syistä kahden tai useamman samaan hiippakuntaan kuuluvan seurakunnan yhteiseen kirkkoherranvirkaan.

Perustuslakivaliokunnan lausunnon mukaan ehdotettu valtuus säätää kirkkolaissa kirkkoherran, kappalaisen ja kanttorin siirtämisestä toiseen virkaan ilman suostumustaan on vastoin pappissäädyn erioikeuksia. Käsittelyssä oleva lakiehdotus on siksi valtiopäiväjärjestyksen 67 §:n 3 momentin vuoksi käsiteltävä perustuslainsäätämisjärjestyksessä.

Perustuslakivaliokunnan lausunnossa esitettyyn viitaten hallintovaliokunta ehdottaa, että lakiehdotuksen 1 §:ään sisällytettävä valtuus kirkkolailla poiketa papiston erioikeuksista kirjoitetaan seuraavasti: "Sen estämättä, mitä 16 päivänä lokakuuta 1723 annettujen papiston erioikeuksien ja pappissäädylle 2 päivänä maaliskuuta 1789 annetun vakuutuksen nojalla on erioikeutena voimassa, kirkkolaissa voidaan säätää, että vakinainen kirkkoherra, kappalainen ja kanttori saadaan siirtää toiseen papin- tai kanttorinvirkaan." Näin ollen lakiehdotukseen sisällytettävä valtuus poiketa siirtokysymyksen osalta kirkkolailla valtiopäiväjärjestyksen 66 §:ssä säädetyssä järjestyksessä papiston erioikeuksista olisi luonteeltaan yleinen. Ehdotettu sanamuoto on sikälikin perusteltu, että hallituksen esityksessä lausutun lisäksi myös kirkkolakiehdotuksen 6 luvun 13 §:n 3 momentti, kuten edellä on todettu, vaatii poikkeuksen tekemistä erioikeussäännöksiin. Todettakoon selvyyden vuoksi, että käytetty sanamuoto "toiseen virkaan" tarkoittaa luonnollisesti myös kahden tai useamman seurakunnan yhteistä virkaa.

Hallintovaliokunta yhtyy siihen perustuslakivaliokunnan lausunnossa esitettyyn käsitykseen, että säätyjen erioikeuksilta tulisi poistaa perustuslain suoja. Sanotut erioikeudet eivät muutoinkaan ole perusteltuja enää nykyajan yhteiskunnassa. Saadun selvityksen mukaan erioikeudet on tarkoitus lakkauttaa kokonaan valmisteltavana olevan perusoikeusuudistuksen yhteydessä. Lakkauttamiseen liittyen kumottaisiin valtiopäiväjärjestyksen 67 §:n 3 momentti, jossa säätyjen erioikeudet rinnastetaan muuttamismenettelyltään perustuslakiin.

Hallituksen esityksen perustelujen mukaan lain on tultava voimaan viimeistään samana päivänä kuin kirkkolaki, jonka ehdotettu voimaantulopäivä on 1 päivä tammikuuta 1994. Jotta lakiehdotus voisi tulla voimaan hallituksen esityksessä tarkoitetulla tavalla, valiokunta ehdottaa, että lakiehdotus käsiteltäisiin valtiopäiväjärjestyksen 67 §:n 2 momentissa säädetyllä tavalla.

Hallituksen esityksessä mainituista syistä ja saadun selvityksen perusteella valiokunta pitää lakiehdotusta tarpeellisena ja puoltaa sen hyväksymistä valiokunnan ehdottamin muutoksin ja kannanotoin. Lakiehdotuksen hyväksyminen merkitsee sitä, että hallituksen esitykseen n:o 23 sisältyvä ehdotus kirkkolaiksi voidaan papiston erioikeuksien estämättä hyväksyä valtiopäiväjärjestyksen 66 §:ssä säädetyssä järjestyksessä.

Valiokunta ehdottaa kunnioittaen,

että hallituksen esitykseen sisältyvä lakiehdotus hyväksyttäisiin näin kuuluvana:

Laki

eräistä poikkeuksista papiston erioikeuksiin

Eduskunnan päätöksen mukaisesti, joka on tehty valtiopäiväjärjestyksen 67 §:ssä säädetyllä tavalla, säädetään:

Sen estämättä, mitä 16 päivänä lokakuuta 1723 annettujen papiston erioikeuksien ja pappissäädylle 2 päivänä maaliskuuta 1789 annetun vakuutuksen nojalla on erioikeutena voimassa, kirkkolaissa voidaan säätää, että vakinainen kirkkoherra, kappalainen ja kanttori (poist.) saadaan siirtää toiseen papin- tai kanttorinvirkaan (poist.).

(Kuten hallituksen esityksessä)


Lisäksi valiokunta ehdottaa,

että lakiehdotus käsiteltäisiin valtiopäiväjärjestyksen 67 §:n 2 momentissa säädetyllä tavalla.


Helsingissä 26 päivänä lokakuuta 1993


Asian ratkaisevaan käsittelyyn valiokunnassa ovat ottaneet osaa puheenjohtaja Väistö, varapuheenjohtaja Varpasuo, jäsenet R. Aho, Enestam, Korva, Laakkonen, Metsämäki, Näsi, Pulliainen, Saario, Ukkola, Urpilainen ja Vehkaoja sekä varajäsenet Ihamäki, Muttilainen ja Rask.


Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.