Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Luonnos julkisen hallinnon automaattista päätöksentekoa koskevaksi lainsäädännöksi: Lausuntotiivistelmä

Oikeusministeriön julkaisuja, Mietintöjä ja lausuntoja 2022:31 (Heidi Mäntylä, Antti Helin ja Enni Kataja)

Ministeriöiden julkaisut 27.10.2022
Alkuperäinen julkaisupäivä: 29.8.2022

Tiivistelmä

Luonnos hallituksen esitykseksi julkisen hallinnon automaattista päätöksentekoa koskevaksi lainsäädännöksi oli lausunnoilla ajalla 25.3.2022–6.5.2022. Ruotsinkielistä lausuntoaikaa jatkettiin 2.8.2022 asti. Lausunto saatiin 100:lta taholta.

Suurin osa lausunnonantajista suhtautui myönteisesti automaattisen päätöksenteon yleissääntelyn luomiseen. Eräät lausunnonantajat totesivat kuitenkin tiedonhallintalain sääntelyn joiltain osin liian yksityiskohtaiseksi, mutta eräät toisaalta katsoivat sääntelyn tarpeelliseksi kokonaisuuden, kuten vastuukysymysten tai hallinnon
lainalaisuusperiaatteen kannalta.

Monet lausunnonantajat toivoivat lisäksi selkeytystä ja täsmennyksiä hallituksen esitykseen muun muassa soveltamisen tueksi. Epäselvyyttä on koettu olevan esimerkiksi ehdotetun lainsäädännön suhteesta erityislainsäädäntöön, lainsäädännön käyttöalaan tai virkavastuusääntelyyn liittyen. Osa lausunnonantajista on myös ollut epävarma siitä, mitkä niiden prosesseista olisivat uuden sääntelyn myötä automatisoitavissa. Yksi lausunnonantaja on katsonut tiedonhallintalain soveltamisalasäännöksen olevan ristiriidassa Ahvenanmaan itsehallintolain kanssa.

Monet lausunnonantajat tunnistivat automaattisen päätöksenteon positiiviset mahdollisuudet, mutta moni toi esiin, että ehdotettu sääntely vaatii lisätyötä ja kustannuksia. Lausunnoissa korostetiin myös aikaa kestävää sääntelykehystä.

    Lisätiedot
  • Oikeusministeriö

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.