Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Lähestymiskiellon tehostaminen: Lausuntotiivistelmä

Oikeusministeriön julkaisuja, Mietintöjä ja lausuntoja 2022:24 (Kirsi Pulkkinen ja Tiina Hintsala)

Ministeriöiden julkaisut 30.5.2022
Alkuperäinen julkaisupäivä: 23.5.2022

Tiivistelmä

Lähestymiskiellon tehostamista arvioineen työryhmän mietintö julkaistiin 23.9.2021 (Lähestymiskiellon tehostaminen, Oikeusministeriön julkaisuja, Mietintöjä ja lausuntoja 2021:26). Mietintö oli lausuntokierroksella 23.9.–4.11.2021.

Lausuntopalautteessa työryhmän ehdotuksiin suhtaudutaan pääosin myönteisesti. Ehdotuksia pidetään kannatettavina ja tarpeellisina lähestymiskiellon tehostamiseksi ja uhrin turvallisuuden parantamiseksi.

Mietinnössä ehdotettiin muun ohella tukipalveluihin ohjaamisen tehostamista, mahdollisuutta oikeudenkäyntiavustajan määräämiseen vakavan rikoksen uhriksi joutuneelle lähestymiskiellon hakijalle ja lähestymiskiellon hakemisen muuttamista maksuttomaksi. Työryhmä ehdotti, että uutena keinona hengen tai terveyden vaarassa olevan henkilön suojelemiseksi otettaisiin käyttöön sähköisesti valvottu lähestymiskielto. Pääosa lausunnonantajista kannattaa näitä ehdotuksia.

Ehdotus lähestymiskiellon rikkomista koskevan rikosasian kiireellisestä käsittelystä jakaa lausunnonantajien mielipiteitä. Useat lausunnonantajat kannattavat ehdotusta. Osa lausunnonantajista katsoo, ettei lähestymiskiellon rikkomista koskevien asioiden muita rikosasioita kiireellisempi käsittely ole perusteltua.

    Lisätiedot
  • Oikeusministeriö

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.