Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Luonnos hallituksen esitykseksi lunastuslain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi: Lausuntotiivistelmä

Oikeusministeriön julkaisuja, Mietintöjä ja lausuntoja 2022:3

Ministeriöiden julkaisut 9.5.2022
Alkuperäinen julkaisupäivä: 29.4.2022

Tiivistelmä

Lausunnonantajat ovat yleisesti kannattaneet hankkeen tavoitteena olevaa lunastettavan omaisuuden haltijan aseman parantamista, lunastuslain korvausperusteiden uudistamista sekä lunastusmenettelyn yksinkertaistamista ja tehostamista koskevia muutosehdotuksia.

Suurin osa lausuntopalautteesta kohdistuu korvausperusteita koskeviin säännösehdotuksiin, ja erityisesti lunastuskorvaukselle suoritettavaan korotukseen ja arvonleikkaussäännöstön pysyttämiseen. Näiden ehdotusten osalta lausuntopalaute jakaantuu kahtaalle siitä riippuen, edustaako lausunnonantaja lunastajana toimivaa tahoa vaiko lunastettavan omaisuuden omistajaa. Niin ikään viranomaisten kannat ehdotuksiin jakaantuvat.

Maanomistajia ja elinkeinonharjoittajia edustavat tahot sekä osa viranomaisista ovat pitäneet ehdotettua lunastuskorvaukselle suoritettavaa korotusta välttämättömänä perustuslain turvaaman omaisuudensuojan toteutumiseksi. Lausunnonantajien arviot ehdotetun korotuksen suuruudesta (15 %) vaihtelevat, mutta suurin osa lausunnonantajista esittää korkeampaa korotusprosenttia (20-50 %). Useissa lausunnoissa esitetään lisäksi niin sanottua arvonleikkaussääntelyä kumottavaksi työryhmän mietintöön sisältyneen ehdotuksen mukaisesti.

Lunastajina toimivat tahot ovat suhtautuneet pidättyväisesti tai torjuvasti erityisesti lunastuskorvaukselle suoritettavaan korotukseen. Ehdotuksen taustalla olevaa tavoitetta perustuslain edellyttämän täyden korvauksen vaatimuksen toteutumisesta on pidetty tärkeänä kysymyksenä ja arvioinnin epävarmuuksista johtuvan riskin osoittamista lunastajalle sinänsä oikeana ratkaisuna. Lunastuskorvaukselle suoritettavasta korotuksesta on kuitenkin katsottu aiheutuvan huomattavia taloudellisia vaikutuksia myös lunastusmenettelyn ulkopuolella. Kuntasektoria edustavien tahojen lausunnoissa on esitetty ehdotetun korotuksen rajoittavan välittömästi kuntien maapolitiikan harjoittamista sekä aiheuttavan laajoja ja vaikeasti ennustettavia välillisiä vaikutuksia kuntatalouteen sekä yhteiskunnan kehitykseen.

    Lisätiedot
  • Oikeusministeriö

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.